Az olaszok kedvelt három-vagy négyszögalakú tésztabatyujának elkészítése elsőre bonyolulthatnak tűnhet, ám egy kis odafigyeléssel egyszerűen is elkészíthetjük. Ezúttal egy paradicsomos, darált hússal töltött ravioli recepten keresztül mutatjuk meg Nektek a raviolikészítés rejtelmeit.
Az olasz ravioli nem sokban különbözik a magyar derelyétől: a legfőbb eltérés a töltelékükben rejlik, hiszen a ravioli esetében nem ragadunk le a hagyományos lekvárnál vagy túrónál. Lényegében azzal tölthetjük meg a tésztabatyucskákat, amivel csak szeretnénk.
A friss tésztát elkészíteni pedig nem nagy kunszt, ám a ravioli esetében meg is kell tölteni, ezért mindenekelőtt azt találjuk ki, hogy mivel is szeretnénk dúsítani a tésztát. Megijednünk sem kell túlságosan, ugyanis a raviolit nem egyesével kell majd hajtogatni, hanem ha láttuk már a nagymamánkat derelyevágóval rallyzni a töltelékhalmocskák között, akkor a raviolival is nyert ügyünk van, ugyanis pont így kell itt is eljárnunk.
A lisztet keverjük össze a tojással, dobjuk hozzá a sót, és alaposan gyúrjuk össze. Rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kell kapni. Ha összeáll, formázzunk belőle kis gombócot, csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe egy órára. Pihentetést követően a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra. Éles késsel vagy derelyevágóval vágjunk 5×5 centis négyzeteket, esetleg raviolikészítővel szúrjuk ki.
A töltelékhez a hagymát aprítsuk fel, és kevés zsiradékon pirítsuk meg. Rakjuk rá a húst, fehéredésig kevergessük, majd ízesítsük oregánóval, bazsalikommal, sóval, borssal, és pároljuk puhára fedő alatt körülbelül 15 perc alatt. Tegyük félre, és amikor kihűl, reszeljük hozzá a mozzarellát. Ezzel töltsük meg a tésztalapokat. Formázzunk belőlük kis batyukat, a széleket nyomkodjuk össze, különben könnyen kifolyhat a töltelék. Egy fazékban tegyünk fel vizet forrni, dobjunk hozzá kevés sót. Ha lobog, rakjuk bele a tésztát, és főzzük meg körülbelül öt perc alatt.
A paradicsomos szószhoz a hagymát aprítsuk fel, olajon pirítsuk meg, majd öntsük fel a paradicsompürével, és adjuk hozzá a fűszereket ízlés szerint. Hagyjuk öt percig rotyogni. Tálaláskor kanalazzuk a mártást a raviolikra.
Borítókép forrása: Marmite du monde
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…