Az olaszok kedvelt három-vagy négyszögalakú tésztabatyujának elkészítése elsőre bonyolulthatnak tűnhet, ám egy kis odafigyeléssel egyszerűen is elkészíthetjük. Ezúttal egy paradicsomos, darált hússal töltött ravioli recepten keresztül mutatjuk meg Nektek a raviolikészítés rejtelmeit.
Az olasz ravioli nem sokban különbözik a magyar derelyétől: a legfőbb eltérés a töltelékükben rejlik, hiszen a ravioli esetében nem ragadunk le a hagyományos lekvárnál vagy túrónál. Lényegében azzal tölthetjük meg a tésztabatyucskákat, amivel csak szeretnénk.
A friss tésztát elkészíteni pedig nem nagy kunszt, ám a ravioli esetében meg is kell tölteni, ezért mindenekelőtt azt találjuk ki, hogy mivel is szeretnénk dúsítani a tésztát. Megijednünk sem kell túlságosan, ugyanis a raviolit nem egyesével kell majd hajtogatni, hanem ha láttuk már a nagymamánkat derelyevágóval rallyzni a töltelékhalmocskák között, akkor a raviolival is nyert ügyünk van, ugyanis pont így kell itt is eljárnunk.
A lisztet keverjük össze a tojással, dobjuk hozzá a sót, és alaposan gyúrjuk össze. Rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kell kapni. Ha összeáll, formázzunk belőle kis gombócot, csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe egy órára. Pihentetést követően a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra. Éles késsel vagy derelyevágóval vágjunk 5×5 centis négyzeteket, esetleg raviolikészítővel szúrjuk ki.
A töltelékhez a hagymát aprítsuk fel, és kevés zsiradékon pirítsuk meg. Rakjuk rá a húst, fehéredésig kevergessük, majd ízesítsük oregánóval, bazsalikommal, sóval, borssal, és pároljuk puhára fedő alatt körülbelül 15 perc alatt. Tegyük félre, és amikor kihűl, reszeljük hozzá a mozzarellát. Ezzel töltsük meg a tésztalapokat. Formázzunk belőlük kis batyukat, a széleket nyomkodjuk össze, különben könnyen kifolyhat a töltelék. Egy fazékban tegyünk fel vizet forrni, dobjunk hozzá kevés sót. Ha lobog, rakjuk bele a tésztát, és főzzük meg körülbelül öt perc alatt.
A paradicsomos szószhoz a hagymát aprítsuk fel, olajon pirítsuk meg, majd öntsük fel a paradicsompürével, és adjuk hozzá a fűszereket ízlés szerint. Hagyjuk öt percig rotyogni. Tálaláskor kanalazzuk a mártást a raviolikra.
Borítókép forrása: Marmite du monde
Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…
A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…
A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…
Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…
Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…
Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…