OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A rigó jancsi egy klasszikus magyar süti, kevés olyan cukrászda akad ma itthon, ahol ne lehetne kapni. De vajon ki volt Rigó János vagy ahogyan mindenki nevezte Rigó Jancsi a botrányos hírű cigányprímás, akiért bomlottak a nők?

Az istenadta tehetség

Rigó János Pákozdon született, és már öt éves korában megtanult hegedülni. Nem is akárhogyan, ugyanis tíz évesen már édesapja bandájában játszott, sőt nem egyszer ő volt benne a szólista is.

Szülei bár taníttatni akarták volna, a város esperes ura nem engedte nekik, mivel sokra tartotta a fiút. Elvitte hát az akkoriban nagy népszerűségnek örvendő fehérvári prímáshoz, Barcza Józsihoz, hogy a Magyar Királyi Kávéházban nevelődjön. Bár a prímás is tehetségesnek ítélte a fiút, talán féltékenységből, kezdetben csak cimbalomhordozóként alkalmazta, de később is csak kontrásként tevékenykedhetett Rigó János.

Egy szerelmi botrány

Jancsi és a prímás lánya között hamarosan szerelem szövődött, ám az apósával elharapózó kapcsolata miatt a zenész végül úgy döntött, hogy szerencsét próbál és saját zenekart alapít. Budapesten meg is találta a számításait, ahol fekete frakkjával és tüzes tekintetével csak úgy bomlottak utána a nők. Felesége, Mariska nem is bírta ezt sokáig, egy év elteltével visszaköltözött szüleihez.

Jancsinak annyira jól ment hogy Európa, sőt Amerika szerte is játszott. 1896-ban a párizsi étteremben, a Restaurant Payard-ban játszottak, ahova a belga Chimay herceget és fiatal, gyönyörű feleségét is odavonzotta az egzotikus zene. Clara Ward (egy amerikai milliomos lánya) azonnal beleszeretett a tüzes tekintetü Jancsiba, és el is hagyta érte férjét. A viszony nem maradhatott sokáig titokban, a korabeli sajtó szívesen élesítette rajtuk a nyelvüket, felkapott téma volt akkoriban a cigányprimás és a milliomos hölgy viszonya.

És a sütemény…

Persze, joggal kérdezhetné a kedves Olvasó, hogy rendben, de hol van a sütemény a történetben. Rigó János ugyanis nem készítette el, de még felesége, Clara sem. Az első Rigó Jancsit ugyanis egy pesti, ismeretlen cukrász alkotta, aki jó marketinghúzásból a kor botrányos muzsikusáról nevezte el süteményét. És lássuk be, nem is tette rosszul, a Rigó Jancsi ma a leghíresebb magyar édességek sorát erősíti. Mi legalábbis nem bánjuk, hogy megmaradt az utókor számára is!

Hirdetés: