A párolt lilakáposzta a magyar konyha egyik alappillére, amit mi is annyira szeretünk, hogy nem múlik úgy el hónap, hogy ne készítenénk el.
Egy ínycsiklandó sült mellé a legeslegfinomabb köret a párolt lilakáposzta, amely elmaradhatatlan kelléke a magyaros konyhának. Ennek több oka is: egyrészt kifejezetten ízletes, nagyon egészséges, másrészt pedig elrontani sem igazán lehet. Természetesen, mind oly sok fogás esetében, itt is minden háztartásnak megvan a maga kis receptje, de hogy őszinték legyünk, mi még rossz párolt lila káposztát nem ettünk!
Hozzávalók
A káposztát nagyon vékony szeletekre felszeleteljük.
Fontos, hogy ne sózzuk be előre, és nem csavargassuk.
Az olajat megforrósítjuk, beletesszük a cukrot és hagyjuk, hogy egy picit aranyszínűre karamellizálódjon. Nem szabad kavargatni, csak mozgatni az edényt!
Ha ez megvolt, beletesszük a káposztát, jól átforgatjuk az olajos karamellben és ízlés szerint megsózzuk.
Hozzátesszük a köményt, a citrom levét és egy részét a bornak.
Lefedjük, majd hagyjuk párolódni, közben pedig azért kavargassuk picit ésvigyázzunk, nehogy leégjen!
Ha eltűnik a leve, mindig kevés bort öntünk utána és puhára, készre pároljuk.
[sc name=”facebook” ]