A párolt lilakáposzta a magyar konyha egyik alappillére, amit mi is annyira szeretünk, hogy nem múlik úgy el hónap, hogy ne készítenénk el. 

Egy ínycsiklandó sült mellé a legeslegfinomabb köret a párolt lilakáposzta, amely elmaradhatatlan kelléke a magyaros konyhának. Ennek több oka is: egyrészt kifejezetten ízletes, nagyon egészséges, másrészt pedig elrontani sem igazán lehet. Természetesen, mind oly sok fogás esetében, itt is minden háztartásnak megvan a maga kis receptje, de hogy őszinték legyünk, mi még rossz párolt lila káposztát nem ettünk!

párolt-lilakáposzta | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához
Forrás Mindmegette

Hozzávalók

1 kg vöröskáposzta
8 ek cukor (ízlés szerint )
150 ml repceolaj (jó minőségű)
2 teáskanál őrölt fűszerkömény
só ízlés szerint
1 citromból nyert citromlé
150 ml száraz vörösbor (jó minőségű)

 

A káposztát nagyon vékony szeletekre felszeleteljük.

Fontos, hogy ne sózzuk be előre, és nem csavargassuk.

Az olajat megforrósítjuk, beletesszük a cukrot és hagyjuk, hogy egy picit aranyszínűre karamellizálódjon. Nem szabad kavargatni, csak mozgatni az edényt!

Ha ez megvolt, beletesszük a káposztát, jól átforgatjuk az olajos karamellben és ízlés szerint megsózzuk.

Hozzátesszük a köményt, a citrom levét és egy részét a bornak.

Lefedjük, majd hagyjuk párolódni, közben pedig azért kavargassuk picit ésvigyázzunk, nehogy leégjen!

Ha eltűnik a leve, mindig kevés bort öntünk utána és puhára, készre pároljuk.

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: