A görögök egész másképpen képzelik el a krumplipürét, mint mi magyarok: a skordalia lelkét a fokhagyma és az olívaolaj adja, amelyet köretként és előételként is előszeretettel fogyasztanak.
Itthon mai napig a krumplipüré az egyik legkedvelteb köret, amelynek alapját értelemszerűen a burgonya adja, amelyet tejjel (esetleg tejföllel vagy joghurttal) és vajjal keverünk ki. A görögöknél máshogy megy ez: a skordalia elkészítése olívaolajjal és fokhagymával készül, amihez egy kevés citrom vagy ecet társul. Elkészítése a mi burgonyapürénkhez hasonlóan egyszerű.
Hozzávalók
A krumplikat meghámozzuk, majd sós vízben puhára főzzük. Ha kész a krumpli, leszűrjük, és krumplinyomóval vagy villával alaposan összetörjük.
A fokhagymákat (4-5) megpucoljuk, belerakjuk a robotgépbe, majd öntünk hozzá egy kis olívaolajat, és kb. fél perc alatt készre pépesítjük. Ehhez hozzáadjuk az összetört krumplihoz.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a citrom kicsavart levét és az apróra vágott petrezselymet. Alaposan összedolgozzuk, ha még száraznak érezzük, mehet még hozzá olívaolajat, az a lényeg, hogy krémes állagot kapjunk. A citrom helyett lehet fehérborecetet is használni (2-3 ek).
Olívaolajjal és petrezselyemmel díszítjük.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ]