Fotó: Fooby
A görögök egész másképpen képzelik el a krumplipürét, mint mi magyarok: a skordalia lelkét a fokhagyma és az olívaolaj adja, amelyet köretként és előételként is előszeretettel fogyasztanak.
Itthon mai napig a krumplipüré az egyik legkedvelteb köret, amelynek alapját értelemszerűen a burgonya adja, amelyet tejjel (esetleg tejföllel vagy joghurttal) és vajjal keverünk ki. A görögöknél máshogy megy ez: a skordalia elkészítése olívaolajjal és fokhagymával készül, amihez egy kevés citrom vagy ecet társul. Elkészítése a mi burgonyapürénkhez hasonlóan egyszerű.
A krumplikat meghámozzuk, majd sós vízben puhára főzzük. Ha kész a krumpli, leszűrjük, és krumplinyomóval vagy villával alaposan összetörjük.
A fokhagymákat (4-5) megpucoljuk, belerakjuk a robotgépbe, majd öntünk hozzá egy kis olívaolajat, és kb. fél perc alatt készre pépesítjük. Ehhez hozzáadjuk az összetört krumplihoz.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a citrom kicsavart levét és az apróra vágott petrezselymet. Alaposan összedolgozzuk, ha még száraznak érezzük, mehet még hozzá olívaolajat, az a lényeg, hogy krémes állagot kapjunk. A citrom helyett lehet fehérborecetet is használni (2-3 ek).
Olívaolajjal és petrezselyemmel díszítjük.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ]
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…