Szirnyiki, az orosz túrólepény

A szirnyiki a legnépszerűbb orosz édesség, amely bár kinézetében nem, de ízében a mi túrógombócunkhoz hasonlít. 

Az oroszok kedvelik a túrós ételeket, mind közül pedig talán a szinyiki örvend a legnagyobb népszerűségnek. Nem csoda, hiszen a túrólepény gyorsan megvan, és még finom is, ráadásul gyümölccsel kiegészítve remek hétvégi reggeli.

Hozzávalók

50 dkg tehéntúró (a krémes fajta, nem a göbös)
3 db tojás (szétválasztva)
4 evőkanál finomliszt (kissé púpozva)
6 g sütőpor
1 csipet só
4 ek cukor (kristálycukor)
10 g vaníliás cukor
2 ek napraforgó olaj (a kisütéshez, szükség szerint)
300 ml tejföl (20 %-os, tetszés szerinti mennyiség tálaláshoz)
2 ek vaníliás cukor (ízlés szerint a tejfölbe, a tálaláshoz)

 

A hozzávalókat előkészítjük: a fehérjét kemény habbá verjük, a túrót villával szétnyomjuk, s beletesszük a többi hozzávalót – a sütőport, sót, cukrokat, lisztet előtte alaposan összekutyuljuk.

Elkavarjuk őket, majd hozzáadjuk a felvert fehérjét, ezzel is egyneművé összeforgatjuk.

Tapadásmentes, lapos serpenyőben, palacsintasütőben, kis tűzön felmelegítünk kevés olajat (ne legyen túl forró), s evőkanállal kissé ellapított halmokat rakunk bele, egymástól kicsit távolabb, úgy hogy ne érjenek össze.

Kis idő múlva ügyesen megfordítjuk kis idő múlva (olyan tapadásmentes palacsintafordítóval), majd többször megfordítjuk sülés közben, hogy lassan süljön, ne égjen oda (én tartalék lángon sütöttem).

Ha szépen átsültek, tányérra halmozzuk őket. Aztán jöhet a következő, de előtte kevés olajat öntünk a sütőbe.

Mindezt addig folytatjuk, míg el nem fogy a túrós masszánk. Ebből a mennyiségből körülbelül 12 darab lepény lesz. Aki először fogja készíteni, annak célszerű kezdésnek kisebb evőkanállal dolgozni, kisebb lepénykéket készíteni. Vaníliás cukorral édesített, elkavart tejföllel tálalhatjuk, s kissé megszórhatjuk porcukorral, de lekvárral is nagyon finom tud lenni.

Kész is a szirnyiki, jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

2 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

5 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

5 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago