A bólé tipikus partiital, amellyel nagy sikert lehet aratni, ráadásképpen szupergyorsan összerakható. Négy szuper bólé recept Szilveszterre!
Bólé-történet
George Brydges Rodney az 1700-as évek vége felé San Domingo közelében egész napos küzdelemben leverte a franciákat. Hatalmas győzelmét egy fényűző puncspartival szerette volna megünnepelni, ám nem talált akkora hordót, amelyben elegendő puncsot tudtak volna összekavarni az összegyűlt embertömegnek. George Brydges ezért a sziget egyik villájának a medencéjét tisztítatta ki, majd töltötte meg 4 tonna vízzel, 600 üveg konyakkal, 600 üveg rummal, 1200 üveg malagával, közel 280 kg cukrorral, 2600 darab citromommal és naranccsal, valamint több száz szerecsendióval. Mai elvevezését, a bólét is az angol medence azaz “bowle” szóból kaphatta.
Mindegyik bólé recept esetében tulajdonképpen ugyanaz az alapképlet: öntsük a hozzávalókat egy tálba, keverjük össze és fogyasztás előtt legalább 15 percre tegyük hűtőbe.
Fűszeres bólé
Hozzávalók
- 1 l fehérbor
- 1 l vörösbor
- 5 narancs
- 1-1 kanál rum, triple sec és meggylikőr
- 1-1 kiskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
- 20 dkg cukor
Mangó bolé
Hozzávalók
- 3 db érett mangó
- 10 cl sárgabaracklikőr
- 8 cl barna rum
- 2 narancs leve
- 2 citrom leve
- 4 ek cukor
- 2 üveg száraz fehérbor
- 2 üveg száraz pezsgő
Ananászos eperbólé
Hozzávalók
- 1 ananász
- 800 g eper
- 8 evőkanál kókuszlikőr
- 8 evőkanál fehér rum
- 8 evőkanál citromlé
- 1,6 l behűtött, szűrt almalé vagy félédes fehérbor
Lurkók kedvence bólé
Hozzávalók
- 2 liter szőlős üdítőital
- déligyümölcs (narancs, mandarin, banán, citrom, grapefruit,
- egyéb gyümölcs (alma, körte, cseresznye, barack, esetleg meggybefőtt)
- 1 üveg befőttlé
- 5 dkg mazsola
- rumaroma