Categories: HírekReceptek

Vargabéles, amiért oda lesz a család

A vargabéles igazi hungarikum (a felhasznál alapanyagok okán nevezhetjük annak), amelynek az elkészítése meglepően egyszerű. Mutatjuk, hogyan lesz igazán finom. 

A vékony, ropogós, túrós cérnametélt a méltán ismert erdélyi Darvas vendéglőben látott napvilágot. A klasszikus vargabélesre egyébként nagyon könnyű rákapni, ráadásul remek ötlet egy tartalmasabb leves után is.

Jelentősen megkönnyíted a dolgod, ha előre készített réteslapokból készíted.

A vargabéles magában is isteni, de ha szeretnéd öntsd nyakon eperöntettel.

Hozzávalók

  • 30 dkg cérnametélt (házi jellegű, 8 tojásos)
  • 50 dkg tehéntúró (félzsíros)
  • 5 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 5 dkg mazsola
  • 1 csomag réteslap (előhűtött)
  • 1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl napraforgó olaj

 

A tésztát enyhén sós vízben, amibe 1 ek olajat is öntünk, maximum két perc alatt kifőzzük, leszűrjük, a vajjal elkeverjük. Vigyázzunk a tészta nehogy nagyon megpuhuljon !

A túrót villával összetörjük.

A tojásokat kettéválasztjuk.

A tojássárgát a cukorral kikeverjük, beleszórjuk a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot, valamint a mazsolát, összekeverjük a túróval és a tejföllel.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan elvegyítjük a túrós keverékkel.

A langyosra hűlt tésztát apránként belekeverjük a túrós masszába.

A tepsit kikenjük olajjal, kibéleljük egy réteslappal, amit megkenünk olajjal és ráborítjuk a következő réteslapot, amit ismét megkenünk  olajjal, majd még egy réteslap következik.

Ezt követően rásimítjuk a túrós masszával elkevert tésztát, amit beborítunk a maradék réteslapokkal, úgy hogy a réteslapok tetejét egyenként beolajozzuk.

A legfelső lapot a maradék olajjal elkevert 1 db tojássárgával megkenjük.

Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 40 perc alatt szép pirosra sütjük, ha a teteje nagyon pirulna lazán beborítjuk zsírpapírral.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Borítókép forrása: Pinterest

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

5 nap ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

2 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

3 hét ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

4 hét ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

4 hét ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

4 hét ago