Hírek

Vargabéles, amiért oda lesz a család

A vargabéles igazi hungarikum (a felhasznál alapanyagok okán nevezhetjük annak), amelynek az elkészítése meglepően egyszerű. Mutatjuk, hogyan lesz igazán finom. 

A vékony, ropogós, túrós cérnametélt a méltán ismert erdélyi Darvas vendéglőben látott napvilágot. A klasszikus vargabélesre egyébként nagyon könnyű rákapni, ráadásul remek ötlet egy tartalmasabb leves után is.

Jelentősen megkönnyíted a dolgod, ha előre készített réteslapokból készíted.

A vargabéles magában is isteni, de ha szeretnéd öntsd nyakon eperöntettel.

Hozzávalók

  • 30 dkg cérnametélt (házi jellegű, 8 tojásos)
  • 50 dkg tehéntúró (félzsíros)
  • 5 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 5 dkg mazsola
  • 1 csomag réteslap (előhűtött)
  • 1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl napraforgó olaj

 

A tésztát enyhén sós vízben, amibe 1 ek olajat is öntünk, maximum két perc alatt kifőzzük, leszűrjük, a vajjal elkeverjük. Vigyázzunk a tészta nehogy nagyon megpuhuljon !

A túrót villával összetörjük.

A tojásokat kettéválasztjuk.

A tojássárgát a cukorral kikeverjük, beleszórjuk a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot, valamint a mazsolát, összekeverjük a túróval és a tejföllel.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan elvegyítjük a túrós keverékkel.

A langyosra hűlt tésztát apránként belekeverjük a túrós masszába.

A tepsit kikenjük olajjal, kibéleljük egy réteslappal, amit megkenünk olajjal és ráborítjuk a következő réteslapot, amit ismét megkenünk  olajjal, majd még egy réteslap következik.

Ezt követően rásimítjuk a túrós masszával elkevert tésztát, amit beborítunk a maradék réteslapokkal, úgy hogy a réteslapok tetejét egyenként beolajozzuk.

A legfelső lapot a maradék olajjal elkevert 1 db tojássárgával megkenjük.

Előmelegített sütőben 200 C°-on kb 40 perc alatt szép pirosra sütjük, ha a teteje nagyon pirulna lazán beborítjuk zsírpapírral.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Borítókép forrása: Pinterest

Éva Benke

Recent Posts

Bacon Jam – A nyár legsűrűbb ízbombája, amitől minden étel gourmet lesz

Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…

3 óra ago

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

1 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

2 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

3 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

3 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

4 hét ago