Categories: HírekReceptek

Whoopie pie, az amerikaiak kedvenc töltött keksze

Előre figyelmeztetünk, erősen függést okozó leírás és képek következnek. Cikkünk következő főszereplője ugyanis nem más, mint az isteni, puha és krémes whoopie pie, a tengerentúliak kedvelt sütije. Nem is akármiért!

Nekünk leginkább egy nagy kövér oreo-ra emlékeztet, a puha, legtöbbször kakaós tésztakorongokat egyszerű megsütni, ráadásul tetszőleges ízű krémmel ragaszthatjuk össze.

Valamikor a 19. század környékén láthatott napvilágot ez a süti, mégpedig néhány amish asszonynak hála. Ők ugyanis ezt a sütit készítették útravalóul férjeiknek, akik, amikor felnyitották az elemózsiás dobozukat,  whoopie! – juhé! – felkiáltással örvendeztek a meglepetéssütinek.

A whoopie pie nevével ellentétbe nem pite, egyszerű kevert tésztája alap esetben cukrozatlan kakaóport tartalmaz, de ha nem erre az ízvilágra vágyunk, akkor a kakaóport el is hagyhatjuk, és liszttel pótolhatjuk. Az amerikaiak imádják a harsány színeket, így  a legkülönfélébb színekkel színezik a whoopie-t.

Nézzük, hogyan készíthetsz te is otthon whoopie pie-t! Mi most a klasszikus mascarponés változatot mutatjuk meg, de a krémet, úgy cifrázhatjuk, ahogy csak akarjuk!

Hozzávalók

A tésztához

  • 25 dekagramm liszt
  • 10 dekagramm vaj
  • 12 dekagramm cukor
  • 1 darab tojás
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 deciliter tej
  • 1 evőkanál tejföl

A krémhez

  • 30 dekagramm mascarpone
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 deciliter tejszín
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A lisztet a sütőporral és az 1 csipet sóval, valamint a kakaóval alaposan elkeverjük.

A szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük. Ezután hozzátesszük a tojást és  a vanília kivonatot, majd apránként a lisztes keveréket. Végül csak a tej és a tejföl maradt, ezután az egészet szép simára keverjük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd tetszőleges méretű köröket készítünk habzsák segítségével, majd sütőpapírral bélelt tepsibe halmozzuk őket. A kiadagolt tésztákat végül a sütőbe toljuk, és 10-15 perc alatt megsütjük. Ha nem vagyunk benne biztosak, nyugodtan alkalmazzunk tűpróbát, hogy átsültek-e a kakaós érméink. Az elkészült sütiket végül hagyjuk teljesen kihűlni.

A krém

A tejszínt kemény habbá verjük.

A mascarponét a porcukorral és a vaníliakivonattal összekeverjük, majd hozzátesszük a felvert tejszínt, és alaposan összekeverjük.

A kihűlt kakaós korongokat kettesével összeragasztjuk a mascarponés, tejszínes krémmel, és voilá!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago