Fotó: Annalena's Heart(h)beat
A bodzából készült ital a legcsodálatosabb dolog ezen a földkeregségen, és mivel javában tombol a nyár és a bodzaszezon, itt az ideje gondoskodni az egész éves szörpadagról.
Kedvenc frissítő virágunk májusban és júniusban virágzik, ekkor érdemes nekivágni az erdőnek, és begyűjteni a bodzát, hogy utána zamatos szörpöt főzzünk belőle egész évre. Fontos azonban, hogy a virágokat mindig poros vagy forgalmas utaktól távol eső helyről gyűjtsük be, és ne műanyag szatyorban, hanem szellős kosárban szállítsuk haza.
4 db citrom
4 db narancs
15 db bodzavirág
1 ek citromsav
víz
5 dl víz
50 dkg cukor
1 ek aszkorbinsav
A bodzavirágokat alaposan leöblítjük, majd egy nagyobb lábasba vagy fazékba tesszük. A jól megmosott citromot és narancsot felszeleteljük, a kicsorgó levet a bodzára öntjük, majd a citrom-és narancskarikákat is hozzáadjuk.
A bodzát felöntjük annyi vízzel, hogy kissé ellepje, majd 24 órát állni hagyjuk, időközönként megkavargatjuk.
A sziruphoz a vízhez hozzáadjuk a cukrot, lassan felforraljuk, majd egészen addig forraljuk, amíg kissé be nem sűrűsödik. A barnacukortól színesebb és karamellesebb ízű lesz.
Másnap a szörpalapot leszűrjük, az ízesítőket alaposan kipréseljük, és az előkészített, langyosra hűtött sziruppal összekeverjük.
[sc name=”facebook” ]
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…