Kaptunk két tasak kiváló kávét az Ethicoffee-tól egy kis kótolásra. Ennek nagyon megörültünk, mert már régen szerettük volna látni “munka” közben Tamás barátunkat. Ő képzett barista és olyan dolgokat tud a kávéról, amik bennünk fel sem merültek eddig e sötét itallal kapcsolatban. Odaadtuk hát neki a két csomagot és most átadjuk a szót is:
A kávé gyakorlatilag életem szerves részét képezi. Bár szenvedélyesen rajongok a kávéért, ha egy skálán kellene elhelyeznem a fogyasztási mennyiségemet, akkor az inkább valahol az alsóbb régiókban foglalna helyet. Naponta két-három alkalommal iszom vegyesen csepegtetett és espresso formájában, viszont szinte soha nem iszom kávét csak azért, hogy igyak, hogy “feltöltsem magam koffeinnel”. A kávézás nálam a napi rutin része, olyan pillanat, amikor kicsit kiszakadok a napi feladatokból és kiélvezhetem a pár perc pihenést. Ha leülök meginni egy pohár feketét,an akkor annak jó minőségűnek kell lennie.
Ezek miatt úgy döntöttem, hogy nem szervezek külön kóstolást, hanem egyszerűen úgy iszom majd a két kávét, ahogyan egyébként szoktam.
A kávézás nálam is reggel kezdődik. Az utóbbi pár évben nagyon rákaptam a filter kávékra. A V60 elkészítése pedig gyakorlatilag egyfajta reggeli rituálévá vált, ami nélkül már-már nehezen is tudnám elképzelni a napom indítását.
[tds_note]Így aztán V60-nak készítettem el mind a Guji Banti Nenka, mind a Guji Hambella Dabaye kávékat. [/tds_note]
Illetve, mivel nem áll rendelkezésemre megfelelő, professzionális espresso gép, amivel igazán ki lehetett volna hozni a megfelelő beállítások mellett a kávékból a maximumot, úgy láttam a legjobbnak, ha maradok a csepegtetett kávékészítésnél.
Mindkét kávé a Guji régióból származik. Ráadásul elég magasan teremnek (1900 m felett), ami jól látszódik az apró kávészemekből is. Mind a Banti Nenka, mind pedig a Hambella Dabaye natural feldolgozáson esett át, ami lényegében véve a napon történő fermentálást jelenti. Amiben viszont különböznek, az az aroma és ízvilág.
Elkészítés:
Hario V60
15g kávé őrlemény
250g víz
~2,5 perc átfolyási idő
Ethicoffee Guji Banti Nenka:
A csomag kibontásakor az első dolog, ami eszembe jutott, az a tejcsokoládé volt. Azonnal el is rágcsáltam egy szemet, mert nem tudtam kivárni, amíg felforr a víz.
Közepesen savasnak és testestnek éreztem, ízében pedig málna és bogyós gyümölcsöket idézte. Nagyon kiegyensúlyozott ízvilágot hozott.
Ethicoffee Guji Hambella Dabaye:
A két kávé közül kibontáskor illatra ez tetszett kevésbé. Kevésbé tudtam beazonosítani, hogy mire is emlékeztetett. A lefőzés közben azonban rögtön megcsapott egy kellemes, szirupos, gyömölcsös illat, ami azonnal felkeltette az érdeklődésemet.
A Banti Nenka-hoz képest kevésbé savasnak, viszont testesebbnek éreztem. Kóstoláskor pedig valóban hozta amire számítottam: szirupos, amely kiegészült egy kellemes puncsos ízzel.
Azt nehezen tudnám megmondani, hogy melyik kávét emelném ki a kettő közül. Számomra mindkettő hozta azt a minőséget, amit egy specialty minősítésű etióp kávétól elvárok. Akik szeretik az afrikai kávékat, illetve a világos pörkölést és az ezzel járó gyümölcsösebb, helyenként savasabb ízvilágot, azok nem fognak csalódni az Ethicoffee kávéiban. Én felvettem őket a listámra.
Remélem egyszer lesz alkalmam megkóstolni majd Jabana-ban elkészítve is.
Jabana
A Jabana az etióp kávékultúra ősi szimbóluma. A világ legősibb kávéfőző eszköze, feljegyzések szerint az 1100-as évek óta van használatban. Afrika szarvában megtalálható több országban Etiópián túl Eritreában és Szudánban is.
A naponta többször is ünnepelt kávéceremóniákon a család egy női tagja Jabanaban főzi a kávét és ő is szolgálja fel családjának, barátainak.
Kitöltéskor, az edény csőre alatt található kis “hasban” gyűlik össze a zacc. Így ha a ceremóniát levezető hölgy ügyes, a kávé zacc-mentesen kerül a csészébe.
Forrás: Ethicoffee kávé csomagolás
[tds_info]Ethicoffee-ról:
Az Ethicoffee-t Zewde András és Lemma Benjámin alapították.
Mindketten szorosan kötődnek mind a kávéhoz, mind pedig annak őshazájához Etiópiához is, hiszen etióp felmenőkkel rendelkeznek. András szélesebb családi körében többen is foglalkoznak kávé termesztéssel, vagy dolgoznak kávé ültetvényeken.
A két alapító gyermekkoruk óta ismeri egymást, és közös kávészeretetük, valamint a baráti körükben is erősen jelen levő igény a jó minőségű kávéra, arra késztette őket, hogy belekezdjenek saját utazásukba a kávé világában.
Akárhányszor Etiópiába utaztunk, mindig ugyanazzal a kéréssel fordultatok hozzánk: “hozzatok kávét!”[/tds_info]
[sc name=”facebook” ]