Categories: Italok

Ma van a Kávé Világnapja!

Szeptember 29 a Kávé Világnapja, így arra gondoltuk, hogy pár mondatban mi is megemlékezünk a korán kelő ember legjobb barátjáról!

A Kávé Világnapja Japánból indult hódító útjára 1983-ban, ám csak 2009 óta ünnepeljük hivatalosan is ezen a napon a koffeines nedűt.

A legenda születése

A kávézás nagy hagyományra tekint vissza, így nem csoda, hogy születését is legendák övezik. Nevét minden bizonnyal az etióp Kaffa tartományról kapta, és innen ered az egyik története is: Kr. e. 300 körül egy Káldi nevű kecskepásztor észrevette, hogy állatai jóval élénkebbé válnak egy bizonyos bogyó lelegelése után. A pásztor nem volt rest, ő maga is megkóstolta a bogyót, amitől magán is hasonló tüneteket tapasztalt. Egyúttal azonban meg is ijedt, attól tartott ugyanis, hogy valamiféle méreg okozza a termés energizáló hatását. Vitt hát belőle a közelben található apátságba, ahol végül a szerzetesek is rákaptak, sőt kiderítették, hogy nagyon finom, ha megpörkölik és italt készítenek belőle.

Természetesen nem ez a kávé születésének egyetlen története, egy ősi legenda szerint ugyanis Gabriel arkangyal közvetítésével Allah adott egy fekete, gyógyító italt Mohamednek, aki olyannyira erőre kapott a kávétól, hogy 40 férfit is legyőzött. Ezen kívül is akad még történet bőven, ám abban mindenesetre biztosak lehetünk, hogy az arab világban készítettek először feketét.

Forrás Wine and food

A világ legdrágább kávéja

Az évszázadok folyamán valóságos kávékultúra bontakozott ki – gondoljunk csak a kávéházak forradalmára -, ami odáig fajult, hogy manapság az emberek nem restek mélyen a zsebükbe nyúlni, ha a fekete italról van szó. Nos, az egyik legdrágább kávé az elefántok közbenjárásával készül, mégpedig úgy, hogy az ormányosokkal etetik meg a kávécseresznyét. A kávébab kissé viszontagságos módon ugyan, de visszakerül a természetbe, ahol átmossák őket, és kávét készítenek belőlük. És, hogy mennyi az annyi!? Aki ilyen kávéra vágyik, annak bizony lesz mit fizetni, ugyanis fél kiló belőle 140 ezer forintot kóstál.

Nem különb módon készül a cibetkávé sem, csak itt nem az elefánt, hanem a cibetmacska segédkezik a különleges íz elérésében. A Kopi Luwakot, vagyis a cibetkávét Indonéziában készítik, a fentebb is említett módszerhez hasonlóan. Különleges ízét az eljárás során felszabadult enzimek adják, s bár árát illetően sokáig csúcstartó volt, az elefántos verzió végül kiütötte a nyeregből. Azért így se a sarki büfénél megivott kávé árával számoljunk, ugyanis a cibetkávéból féló kiló 44-45 000 forint között mozog.

Cibetmacska aki a kávénk készíti Forrás Mixer

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago