Szeptember 29 a Kávé Világnapja, így arra gondoltuk, hogy pár mondatban mi is megemlékezünk a korán kelő ember legjobb barátjáról!
A Kávé Világnapja Japánból indult hódító útjára 1983-ban, ám csak 2009 óta ünnepeljük hivatalosan is ezen a napon a koffeines nedűt.
A kávézás nagy hagyományra tekint vissza, így nem csoda, hogy születését is legendák övezik. Nevét minden bizonnyal az etióp Kaffa tartományról kapta, és innen ered az egyik története is: Kr. e. 300 körül egy Káldi nevű kecskepásztor észrevette, hogy állatai jóval élénkebbé válnak egy bizonyos bogyó lelegelése után. A pásztor nem volt rest, ő maga is megkóstolta a bogyót, amitől magán is hasonló tüneteket tapasztalt. Egyúttal azonban meg is ijedt, attól tartott ugyanis, hogy valamiféle méreg okozza a termés energizáló hatását. Vitt hát belőle a közelben található apátságba, ahol végül a szerzetesek is rákaptak, sőt kiderítették, hogy nagyon finom, ha megpörkölik és italt készítenek belőle.
Természetesen nem ez a kávé születésének egyetlen története, egy ősi legenda szerint ugyanis Gabriel arkangyal közvetítésével Allah adott egy fekete, gyógyító italt Mohamednek, aki olyannyira erőre kapott a kávétól, hogy 40 férfit is legyőzött. Ezen kívül is akad még történet bőven, ám abban mindenesetre biztosak lehetünk, hogy az arab világban készítettek először feketét.
Az évszázadok folyamán valóságos kávékultúra bontakozott ki – gondoljunk csak a kávéházak forradalmára -, ami odáig fajult, hogy manapság az emberek nem restek mélyen a zsebükbe nyúlni, ha a fekete italról van szó. Nos, az egyik legdrágább kávé az elefántok közbenjárásával készül, mégpedig úgy, hogy az ormányosokkal etetik meg a kávécseresznyét. A kávébab kissé viszontagságos módon ugyan, de visszakerül a természetbe, ahol átmossák őket, és kávét készítenek belőlük. És, hogy mennyi az annyi!? Aki ilyen kávéra vágyik, annak bizony lesz mit fizetni, ugyanis fél kiló belőle 140 ezer forintot kóstál.
Nem különb módon készül a cibetkávé sem, csak itt nem az elefánt, hanem a cibetmacska segédkezik a különleges íz elérésében. A Kopi Luwakot, vagyis a cibetkávét Indonéziában készítik, a fentebb is említett módszerhez hasonlóan. Különleges ízét az eljárás során felszabadult enzimek adják, s bár árát illetően sokáig csúcstartó volt, az elefántos verzió végül kiütötte a nyeregből. Azért így se a sarki büfénél megivott kávé árával számoljunk, ugyanis a cibetkávéból féló kiló 44-45 000 forint között mozog.
[sc name=”facebook” ]
A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…
Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…
A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…
A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…
Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…
A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…