Egyszerű és gyorsan elkészíthető, illetve hamarabb előkészíthető ünnepi fogást ajánlunk karácsonyra, így több idő marad a családra, vendégekre és nem lesz senki hosszú időre a konyhába száműzve.
Mi magyarok köztudottan kevés halat fogyasztunk, a karácsonyi időszakban „javítjuk fel” egy kissé a statisztikát, ebben az időszakban a legtöbb helyen halászléként vagy második fogásként szerepel a menüben hal.
Pedig az íze mellett a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai miatt is érdemes gyakrabban fogyasztani.
A halakban található omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak fontosak a központi idegrendszer, a máj és a szem működésében.
A telítetlen zsírsavak egyes származékai segítenek a keringés, a vérnyomás, a véralvadás szabályozásában, de az öregkori szellemi leépülés esélye is csökken a gyakori halfogyasztók között.
A halhúsban található magas vitamintartalom (pl. A-, B1- és D-vitamin) kedvező hatással van az immunrendszerre.
Terhesség, szoptatás esetén a babára is jó hatással van, jobb intellektus, fejlettebb beszéd- és problémamegoldó készség jellemezheti ezeket a gyerekeket a későbbiekben.
És persze hagyomány is karácsonykor és újra megérezve az ízét el is döntjük minden alkalommal, hogy amúgy is többet fogunk halat enni…
halhoz:
kukoricasalátához:
Saláta
A salátát már jóval előbb elkészíthetjük, így az ízek is össze tudnak érni a tálalásig – illetve nem kell aznap ezzel időt tölteni.
A kukoricakonzervet lecsepegtetjük.
A majonézt, mustárt, tejfölt összekeverjük.
Belekeverjük a kukoricát, hagymát és a snidlinget, petrezselymet és letakarva betesszük a hűtőbe.
Ízlés szerint lehet még beletenni főtt krumplit, főtt tojást, sajtot. Aki krémesebben szereti, tegyen bele kicsit többet a majonéz-mustár-tejföl keverékből.
Hal
Legjobb friss halfilét venni, ezt már csak sütni kell és elkerülhetjük a fagyasztott halaknál gyakran előforduló problémákat: nem enged ki, nagy része víz, szétesik sütés közben, ledobja a bundát magáról stb.
A halszeleteket szeletekre vágjuk és megsózzuk mindkét oldalukat.
A lisztet összekeverjük a paprikával, majd ebben megforgatjuk a halat.
Az olajat forróra hevítjük és néhány perc alatt aranybarnára sütjük benne a hal mindkét oldalát.
Papírtörlőre szedjük ki, amivel felitatjuk róla a felesleges zsiradékot.
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…