Hal karácsonyra

Egyszerű és gyorsan elkészíthető, illetve hamarabb előkészíthető ünnepi fogást ajánlunk karácsonyra, így több idő marad a családra, vendégekre és nem lesz senki hosszú időre a konyhába száműzve.

Mi magyarok köztudottan kevés halat fogyasztunk, a karácsonyi időszakban „javítjuk fel” egy kissé a statisztikát, ebben az időszakban a legtöbb helyen halászléként vagy második fogásként szerepel a menüben hal.

Pedig az íze mellett a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai miatt is érdemes gyakrabban fogyasztani.

A halakban található omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak fontosak a központi idegrendszer, a máj és a szem működésében.

A telítetlen zsírsavak egyes származékai segítenek a keringés, a vérnyomás, a véralvadás szabályozásában, de az öregkori szellemi leépülés esélye is csökken a gyakori halfogyasztók között.

A halhúsban található magas vitamintartalom (pl. A-, B1- és D-vitamin) kedvező hatással van az immunrendszerre.

Terhesség, szoptatás esetén a babára is jó hatással van, jobb intellektus, fejlettebb beszéd- és problémamegoldó készség jellemezheti ezeket a gyerekeket a későbbiekben.

És persze hagyomány is karácsonykor és újra megérezve az ízét el is döntjük minden alkalommal, hogy amúgy is többet fogunk halat enni…

IMG 0306

Hozzávalók

halhoz:

  • fél kg friss afrikai harcsafilé (vagy másmilyen halfilé)
  • 4 ek finomliszt
  • 1 csapott ek őrölt pirospaprika
  • 2 dl napraforgó olaj a sütéshez

kukoricasalátához:

  • 1 db kukoricakonzerv
  • 5 ek majonéz
  • 1 ek mustár
  • 2 ek tejföl
  • 1 kisebb fej vöröshagyma kis kockákra vágva
  • snidling, petrezselyem ízlés szerint – apróra vágva

Elkészítés

Saláta

A salátát már jóval előbb elkészíthetjük, így az ízek is össze tudnak érni a tálalásig – illetve nem kell aznap ezzel időt tölteni.

A kukoricakonzervet lecsepegtetjük.

A majonézt, mustárt, tejfölt összekeverjük.

Belekeverjük a kukoricát, hagymát és a snidlinget, petrezselymet és letakarva betesszük a hűtőbe.

Ízlés szerint lehet még beletenni főtt krumplit, főtt tojást, sajtot. Aki krémesebben szereti, tegyen bele kicsit többet a majonéz-mustár-tejföl keverékből.

Hal

Legjobb friss halfilét venni, ezt már csak sütni kell és elkerülhetjük a fagyasztott halaknál gyakran előforduló problémákat: nem enged ki, nagy része víz, szétesik sütés közben, ledobja a bundát magáról stb.

A halszeleteket szeletekre vágjuk és megsózzuk mindkét oldalukat.

A lisztet összekeverjük a paprikával, majd ebben megforgatjuk  a halat.

Az olajat forróra hevítjük és néhány perc alatt aranybarnára sütjük benne a hal mindkét oldalát.

Papírtörlőre szedjük ki, amivel felitatjuk róla a felesleges zsiradékot.

Hirdetés: