A csőben sült póréhagyma finom és laktató egytálétel, nem mellesleg pedig különleges is, amivel igazán nagyot lehet villantani egy ebéd vagy vacsora alkalmával. 

A póréhagyma remekül variálható étel, és tökéletes választás azoknak, akik nem szeretik a vöröshagyma intenzív ízét és illatát. A különleges alapanyagból többek között csőben sült verzió is készíthető, ami pikk-pakk megvan, és köretként vagy önmagában egy laza vacsoraként is megállja a helyét.

Csőben sült póréhagyma

125 ml alaplé (leveskockából is készíthető)
200 ml tejszín
1 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
5 dkg vaj
800 g burgonya
2 póréhagyma
15 dkg cheddar sajt

Az alaplevet és a tejszínt egy kis lábasba öntjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a babérlevelet, majd felforraljuk. Ezután levesszük a tűzről, lefedjük, és hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Tepsit vagy jénait kivajazunk, majd egyenletes rétegben eloszlatjuk benne a karikára vágott burgonyát és a felszeletelt póréhagymát. Felöntjük a tejszínes alaplével, majd rárakjuk a babérlevelet. Fűszerezzük és megszórjuk a lereszelt sajttal.

Lazán letakarjuk alufóliával és 30 percig sütjük. Időközben teszteljük a burgonyát egy késsel, hogy megpuhult-e. Fél óra elteltével levesszük az alufóliát, és további 35-45 percig sütjük, időnként rákanalazunk egy keveset az alapléből, hogy a burgonya biztos megpuhuljon. Forrón tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetés: