A titokzatos goji bogyó jótékony hatásai

Mára az egészségtudatos emberek nagy táborát tudhatja magáénak a goji bogyó. A kínai orvoslásban már évszázadok óta ismert, és mi magunk is szorgos fogyasztói vagyunk. De miért is?

Mi a goji bogyó?

A Lycium barbarum egy Ázsiában, illetve Európa egyes részein termő gyümölcs, amelynek termése a goji bogyó. Líciumnak, farkasbogyónak, ördögcérnának, de szuperbogyónak is hívják. Ázsiában több helyen is vörös gyémánt néven emlegetik.

A hagyományos kínai orvoslásnak már régóta alapját képezi a goji, a nyugati világ néhány éve fedezte fel igazán, azóta azonban töretlen a sikere.

A goji hatása

Számos kutatás megemlíti magas C-vitamin tartalmát, de a szexuális funkciókat, a kognitív képességeket és a látást javító hatásáról is beszélnek. Bár a kínai tudomány valóban régtől fogva használja, a modern nyugati orvoslás is bizonyította több hatását is.

Hatóanyagai között az egyik legfontosabb és igen széles körben tanulmányozott LBP, azaz a komplex arabinogalaktán fehérjék egy csoportja. Az LBP tanulmányozása rendkívül bonyolult, és szükséges lenne humán kísérletekre is, hogy meg lehessen állapítani pontos hatásait.

Ellenben szokatlan C-vitamin előanyaga bizonyítottan jótékony hatással van a szemre, azáltal hogy segíti a makula (sárgatest) működését, amely az éleslátásért is felelős. Egyes tanulmányok szerint jó hatással van a közérzetre és növeli az állóképességet, valamint a libidót. Nem ok nélkül születhetett az a kínai szólás, amely szerint, ha “ha hosszú útra mégy, ne vigyél magaddal lyciumot!”.

A goji bogyó egyes országokban tiltott gyümölcs a benne található bioaktív hatóanyagok felderítetlensége miatt.

Felhasználása

Lehet fogyasztani nyersen, szárítva vagy főzve is. Használják emellett teaként, gyógyszerként és italokba rakva is. Levesként is főzik, sőt kompótokba is keverik.

Kína mellett Mongóliában és Tibetben is közismert. Gyógyászati célokra a gyökér kérgét és a növény gyümölcsét is felhasználják.

Forrás: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/mire_jo_a_titokzatos_goji_bogyo/20161011163656

 

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago