Vegáknak

Édes francia bundáskenyér

A french toast vagy másnéven az édes francia bundáskenyér kevésbé ismert itthon, mint a hagyományos társa, pedig az édesszájúaknak kifejezetten kedvükre való falat

A francia bundáskenyér nem egy nagy ördöngösség, de egy-két dologra érdemes odafigyelni:

  • ugyanúgy mint a rendes bundáskenyérnél, itt sem praktikus, ha friss kenyérrel dolgozunk, inkább legyen egy picikét szárazabb, ugyanis annál szaftosabb lesz a végeredmény
  • 1-1,5 centiméter vastag szeleteket süssünk ki, mivel ha túl vékony a kenyér, akkor annyira átsül, hogy a közepe nem lesz krémes, és kiszárad az egész
  • a szeleteket egyenletesen, közepes lángon süssük, ha ugyanis túl nagy lángra tesszük, akkor fennáll az esélye, hogy megég

A hagyományos édes francia bundáskenyér egyáltalán nem diétás fogás, de az biztos, hogy jó darabig nem leszünk tőle éhesek.

Hozzávalók

  • 2 darab tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 1 bögre tej
  • 1 darab szendvicskenyér
  • 1 teáskanál növényi olaj

 

A tojást, cukrot, fahéjat, vaníliát és a csipet sót kutyuljuk alaposan össze egy robotgéppel.

A kenyeret vágjuk 1-1,5 centiméter vastag szeletekre, majd tegyük bele őket a tejbe. Jól nyomkodjuk bele a szeleteket a tojásos keverékbe, hogy kellőképpen magukba szívják a tejet.

Egy tapadásmentes serpenyőbe tegyünk pár csepp növényi olajat – ez lehet repce, napraforgó, mindegy, csak ne legyen túl karakteres íze. Mindenhova jusson belőle, akár egy papírtörlő segítségével is elkenhetjük a serpenyőben.

Tegyük a serpenyőt közepes lángra, majd helyezzük bele a french toast szeleteket úgy, hogy a teljes felületük érintkezzen a serpenyővel. 10 perc alatt süssük meg őket, néhányszor forgassuk át, hogy mindkét felük szépen megpiruljon.

Mielőtt teljesen elkészülnének a szeletek, szórjuk meg egy kis cukorral mindkét felüket, itt már  túl sokat ne süssük, a cukor rájuk fog sülni pár másodperc alatt.

Az elkészült toastokat melegen fogyasszuk el, és tálaljuk, amihez csak kedvünk szottyan: gyümölcsökkel, tejszínhabbal vagy éppen juharsziruppal.

Recept forrása: Só és bors

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

4 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

4 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

4 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago