Vegáknak

Gyermekkorunk ízei: petrezselymes krumpli

A petrezselymes krumpli íze minket a gyermekkorba repít vissza, de nem csak ez az oka annak, hogy szeretjük: egy remekül variálható köret, amelyet most sem tudunk megunni.

Bár elsőre talán furcsán hangzik, hogy egy olyan puritánul egyszerű köretnek, mint a petrezselymes krumpli, önálló cikket szentelünk, pedig higgyétek el, még itt is van mit átbeszélni.

Ha nagyon autentikusak szeretnénk lenni, akkor a petrezselymes krumpli csakis rántott szelettel és uborkasalátával az igazi. Természetesen mással is isteni, de ha így készítjük, akkor biztos, hogy a gyermekkorba repülhetünk vissza. [tds_note]Sőt, ha jól készítjük a petrezselymes krumpli olyan finom, hogy akár főételként is megállja a helyét. [/tds_note]

A jó petrezselymes krumpli titka az újburgonya, amely belülről puha, kívül pedig ropogós aranybarna, ha pedig olívaolajjal készítjük, még zamatosabb lesz.

Hozzávalók

1 kg újkrumpli
– 4 ek olíva olaj
– 2 csokor petrezselyem
– só

Alaposan megmossuk az újkrumplit, majd falatnyi darabokra vágjuk. Nem kell meghámozni! Ezután egy vastag fenekű, tapadásmentes serpenyőbe tesszük. Megsózzuk, öntünk rá 3-4 mm vizet, meglocsoljuk alaposan olívaolajjal, majd lefedjük és elkezdjük főzni közepes lángon.

Letakarva, nagyjából 10 percig pároljuk a krumplit, aztán fedő nélkül sütjük tovább. Ekkorra a víz már szinte teljesen elpárolgott. Amikor a krumplidarabok alja elkezd barnulni, nény percenként egy lapos fakanállal óvatosan átkeverjük. Ezt addig csináljuk, míg a krumpli mindenhol szép, aranybarna nem lesz. Ha útközben túlságosan kiszáradna, adjunk hozzá még 1-2 evőkanál olívaolajat.

Apróra vágjuk az alaposan megmosott friss petrezselymet. Amikor a krumpli már kész, rászórjuk, aztán átkeverjük, és már tálalhatjuk is.

recept forrása: Mindmegette

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago