Vegáknak

Hogyan készül a mennyei, négykrémes flódni?

Bár sok elemből áll, mégsem akkora ördöngösség összerakni, ugyanis a flódni elkészítése könnyebb, mint gondolnánk!

A flódni az askenázi zsidó konyha legismertebb süteménye. Hagyományosan hanukára készítették, és teszik ezt ma is számos családban generációról generációra örökített receptúra alapján. Ám napjainkra ez a desszert már rég túlnőtt azon, hogy csak hanukára készítsék, ugyanis vallási hovatartozástól függetlenül sok cukrászdában találkozhatunk vele.

Nem fogunk senkit sem áltatni: flódnit készíteni bizony nem egy gyorsvonat, és ha szeretnénk, ha nem, rá kell szánnunk az időt. Érdemes viszont otthon is elkészítenünk, ugyanis nagyon kevés helyen kapni igazán jót: míg van ahol túlságosan édes, szinte gejl, addig máshol pedig száraz.

A flódni egyik alapszabálya, hogy nem kell hozzá sok cukor, itt ugyanis nem az édes íz, hanem a mák keserűsége, a dió savassága, az alma savanyúsága és a szilva kellemes édessége lenne a lényeg.

Hozzávalók

Tészta

  • 80 dkg finomliszt
  • 35 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1.5 dkg friss élesztő
  • 4 db tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 1 késhegynyi só
  • 1 db tojás (a kenéshez)

Máktöltelék

  • 35 dkg mák
  • 5 dkg kekszmorzsa
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancsból nyert narancshéj
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 5 dkg mazsola (ha szeretjük)
  • 1.5 dl víz

Diótöltelék

  • 35 dkg dió
  • 5 dkg kekszmorzsa
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancsból nyert narancshéj
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 5 dkg mazsola (ha szeretjük)
  • 1.5 dl víz

Almatöltelék

  • 1 kg alma (nettó reszelt mennyiség)
  • 10 dkg cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • szegfűszeg ízlés szerint
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 ek vaj

 

Tészta

  1. A lisztet a porcukorral, pici sóval és a vajjal egy tálban elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt is (nem kell felfuttatni), majd a tejet és a tojássárgáját is.
  2. A tésztát gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk, és hűtőszekrényben 1-2 órán át pihentetjük. (Ha szemre nem megy a 4 darabra osztás, használjuk nyugodtan a konyhai mérleget, és ne rettenjünk meg az alapanyagok nagy mennyiségétől!) Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
  3. Hűtés után elővesszük a tésztát, és egyesével téglalap alakúra kinyújtjuk. 2 db kinyújtott tésztát villával megszurkáljuk, és külön-külön sütőpapírral borított tepsin kb. 200 fokon kb. 10 percig elősütünk. (Ők lesznek majd középen, és nem kockáztatjuk, hogy a gazdag töltelék miatt esetleg nyersek maradjanak.)
  4. A két nyersen maradt tészta közül az egyiket beletesszük a sütőpapírral borított tepsibe, megszurkáljuk, és rákenjük a kihűlt máktölteléket. Ráhelyezzük az egyik elősütött tésztalapot, arra rákenjük a diótölteléket, és beborítjuk a másik elősütött tésztalappal.
  5. Erre a tésztára kerül az almatöltelék. (Egyébként az se baj, ha az almát nem pároljuk, hanem csak nyersen tesszük rá, hiszen úgyis sülni fog.)
  6. Végül az egészet befedjük az utolsó nyers, kinyújtott tésztával, villával megszurkáljuk, az egész tojással lekenjük, és 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük.
  7. Csak a teljes kihűlés után szeletelhető szépen!

Máktöltelék

  1. A megadott vízmennyiséget felfőzzük a cukorral, narancs- és citromhéjjal, és a mazsolával.
  2. A töltelék többi részét szárazon alaposan elkeverjük, majd a cukros sziruphoz öntjük, egyet még forralunk rajta, aztán félretesszük hűlni.

Diótöltelék

  1. A diós tölteléket ugyanúgy készítjük el, mint a mákosat.

Almatöltelék

  1. Az almát lereszeljük, a levét kinyomjuk, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, majd kevés vajon megpároljuk, és kihűtjük.

Recept forrása: Mindmegette

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Parajdi só – a természet tisztasága, amit érezni lehet

Van valami különös béke abban, amikor az ember egy csipetnyi Parajdi sót szór az ételbe.…

46 perc ago

Modern fürdőszobát szeretnék – Milyen zuhanykabint válasszak?

A modern fürdőszoba nemcsak praktikus helyiség, hanem napi feltöltőállomás. A zuhanykabin pedig a központi elem:…

1 óra ago

Mitől annyira ellenállhatatlanok a csokoládék és melyek a legfinomabbak?

Gondoltál már arra, miért olvad el a lelked is egy kocka csokitól? Lerántjuk a leplet…

1 hét ago

Sült tökmag, őszi varázs – amikor a konyha illata visszahozza a gyerekkorod

Van valami egészen megmagyarázhatatlan abban, ahogy az őszi levegőben megjelenik a sült tök és a…

2 hét ago

Férfiak, akik nem használnak szappant – és mégis illatoznak (vagy legalábbis nem büdösek)

Miért mondanak le egyre többen a tusfürdőről, és vajon tényleg működik ez a „soapless” életmód?…

2 hét ago

Mosogatógép bekötése otthon – mikor, hogyan és miért érdemes szakemberre bízni?

A modern konyha egyik legkényelmesebb berendezése a mosogatógép. Megspórolja a kézi mosogatás idejét, víztakarékos, és…

2 hét ago