Vegáknak

Húsvétra hangolódva: franciasaláta töltött tojással

Nincs húsvét franciasaláta és töltött tojás nélkül: ki így, ki úgy szereti, de az egész biztos, hogy egyik sem hiányozhat a húsvéti asztalról. 

Itt a tavasz – és vele együtt hamarosan a húsvét is -, így eljött az ideje, hogy a tökéletes franciasaláta és töltött tojás nyomába eredjünk.

A franciasalátának nincs egységes receptje: van aki almával, van aki krumplival készíti, és olyan is akad, aki savanyú uborkát is tesz hozzá, de az arányokat is mindenki másképpen alakítja. A töltött tojásnak szintén több variációja létezik: míg egyesek a pepecselős, passzírozós technikát alkalmazzák, addig mások a gyorsabb verzióra esküsznek.

Mi a klasszikus verzióit mutatjuk meg a fentebb említett fogásoknak, amelyet ezúttal is Marcell kollégánk készített el Nektek a Vájling konyhájában.

Hozzávalók

Franciasaláta:

  • 250 g franciasaláta alap
  • 175 g tejföl
  • 4 ek majonéz
  • 1 ek mustár
  • só, bors ízlés szerint

Töltött tojás: 

  • 5 tojás
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek margarin
  • fél ek mustár
  • só, bors ízlés szerint

A tojásokat a forrástól számított 7-8 percen át keményre főzzük, a franciasaláta alapot pedig a csomagoláson leírtak alapján elkészítjük.

Egy külön tányérban összekeverjük a tejfölt, a mustárt és a majonézt, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A krémet hozzáadjuk a franciasaláta alaphoz, és a kettő összevegyítjük. Ha kész, akkor a salátát egy-két órán át pihentetjük a hűtőben.

A megfőtt tojásokat félbevágjuk, a sárgájukat egy külön tányérba tesszük. A sárgákhoz hozzátesszük a tejfölt, a margarint, a mustárt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az egészet villával alaposan összetörjük. Ha szükséges teszünk hozzá még tejfölt, hogy krémes, kenhető állagot kapjunk.

A kész krémet habzsákokba (vagy valamilyen erre alkalmas tasakba) töltjük, majd megtöltjük vele a félbevágott tojásfehérjéket.

Ha mindez megvan, nincs is más dolgunk, mint hogy tálaljunk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Hanna

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago