Forrás: Femina
A legtöbb háztartásban közkedvelt vendég a majonéz, ám a többség beéri a bolti, ízfokozókkal telespékelt műanyagokkal. Mi inkább a természetesre szavazunk, ennek fényében pedig mutatjuk is, hogyan készül a házi majonéz!
Mielőtt azonban belevágnánk, jöjjön egy kis majonéztörténet, s míg olvastok, lazítsátok ki a karizmaitokat, a házi majonéz készítéséhez ugyanis szükség lesz rájuk!
Bár mi magyarok nagyon szeretünk mindent visszavezetni magunkra, ezúttal a spanyolok zsebelhetik be majonéz feltalálója díjat, vagy legalábbis nagyon kapálóznak érte. A legenda szerint a menorcaiak azok, akik a lehető legnagyobb meggyőződéssel állítják: a népszerű mártást bizony náluk, azaz a Baleári-szigeteken találták fel. A legenda szerint, amikor a franciák elfoglalták a szigetet az 1700-as években, egy helyi szakács készített először majonézt a franciák vezérének, Richelieu hercegnek.
A sztori egyébként nagyon sántít, már csak azért is, mert korábbi szakácskönyvek is említik már az olajból és tojásból kikevert receptet, amelyet a Földközi-tenger térségében minden valószínűség szerint már korábban is ismertek.
Akárkiknek is köszönhetjük, az tuti, hogy a majonéz egy klassz dolog: na nem a bolti, ízfokozókkal és tartósítőszerrel megspékelt maszat, hanem az, amit mi otthon, házilag keverünk ki. Mutatjuk, hogyan!
A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját tegyük egy tálba. Enyhén sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ecetet vagy citromlevet, ha szeretnénk, a mustárt. Keverjük el a hozzávalókat. Folyamatos keverés mellett kezdjük csepegtetni az olajat. Mikor a krém összeállt, már egyenletes sugárban folytathatjuk az olaj adagolását. Az elkészült krémet ízlés szerint ízesítsük citrommal, sóval, borssal.
[sc name=”facebook” ]
Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…
Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…
Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…
Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…
A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…
Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…