Marinara szósz receptje
Forrás: veggiefestchicago.org

Az olasz konyha szerelmeseit megkérdezve a tésztán kívül a második legkedveltebb alapanyag egész biztosan a Marinara szósz lenne. Mit tud ez a paradicsomos fűszeres csoda?

Remek alap pizzához és különböző tészta ételekhez. Elsőre talán nehéznek tűnik, pedig egy roppant egyszerű, mondhatni alap recept, ami tökéletesen megállja a helyét a magyar konyhai fogások alapszószaként is. Lehet cukrosan készíteni, lehet sokkal több fűszerezéssel, mi is azonban egy alap, könnyen elkészíthető verziót szeretnénk nektek bemutatni. A lassú tűzön főzés a titka mindennek, hisz így bőven van idő arra, hogy a paradicsomban és a hagymában található cukrok kioldódjanak. A pikánsan édes ízek kedvelői ennek ellenére nyugodtan tehetnek még bele cukrot.

Hozzávalók

  • ½  kg paradicsom
  • 1 db nagy vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 db közepes babérlevél
  • 3 db bazsalikomág
  • 4 ek extra szűz olívaola
  • 1/3 bögre friss bazsalikom
  • bors (elhagyható)

A paradicsomot megmossuk, majd leforrázzuk és kézzel lehúzzuk a héját. Ezután apróbb darabokra nyugodtan nyomkodjuk össze. Kevés olivaolajon dinszteljük meg  egy csipet sóval a felkockázott vöröshagymát. Miután kész, keverjük hozzá a darabos paradicsomot a levével együtt, a bazsalikomot, ababérlevelet és a fokhagymát, és forrásig melegítsük fel. Amint elkezd forrni, fedjük le és a legalacsonyabb fokozaton főzzük tovább, így szép lassan elkezd sűrűsödni. Időnként lassan keverjük meg, ízlés szerint tehetünk még bele sót, nagyon kevés borsot, és aki édesebb szószt szeretne, ebben a fázisban teheti bele cukrot is. Az időnkénti kavarás közben jól látható, hogy a szósz mennyisége közel a felére fog csökkenni. Amint szinte teljesen besűrűsödött, vegyük le a tűzről és vegyük ki belőle a babérlevelet és a bazsalikomokat.  Öntsünk bele egy kis adag oliva olajat, keverjük meg és tálalhatjuk is.

Jó étvágyat kívánunk