Krumpli bodak, avagy így készül a hagyományos krumplipogácsa

A krumplipogácsa nevezetű finomságra még jól emlékszünk gyerekkorunkból, ugyanis a nagyszülők gyakorta készítették ezt nekünk. 

A krumplipogácsa vagy másnéven krumpli bodak egy egyszerű paraszti étel, amelyet könnyű kivitelezni, ráadásul kevés alapanyag szükségeltetik hozzá. Egykoron faluhelyen nagyon gyakran készíttették, ugyanis a nagy szegénységben is többnyire akad a konyhában liszt és krumpli, ehhez a recepthez pedig szinte csak erre a kettőre van szükség.

Hozzávalók

  • 5-6 darab krumpli
  • 2 evőkanál zsír
  • liszt

 

Főzzük meg a krumplit héjában, majd ha kihűlt, pucoljuk meg.
Törjük össze egy tálba, sózzuk meg ízlés szerint, adjuk hozzá a zsírt, végül annyi lisztet, amennyit felvesz.

A lényeg, hogy a tésztája könnyen gyúrható, szép, sima legyen.
Nyújtsuk ki lisztezett felületen és szaggassunk belőle pogácsaszaggatóval kerek formákat.
Az így maradt tésztát érdemes újra összegyúrni, kinyújtani, szaggatni, és ezt addig csinálni, amíg van belőle.

Melegítsünk fel zsírt egy serpenyőben és süssük ki a krumplipogácsákat.
Fogyasztható magában, sósan, fokhagymás tejföllel, porcukorral, de akár lekvárral is.

Recept forrása: Origo

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Könnyű és friss: Csirkés Cézár Wrap – Neked, ha gyorsan valami jót ennél

Egészséges, laktató, mégis könnyed?Valami, amit akár magadnak készítesz figyelmességből, akár becsomagolsz a párodnak ebédre? A…

1 hét ago

Sajtos-baconös sült krumpli pikáns pepperoncinivel

Ha szeretnél valami ütőset az asztalra tenni – legyen az baráti összejövetel, filmnézés vagy csak…

1 hét ago

Mi lenne, ha holnap reggel máshogy kezdenéd a napod?

Reggel 6:17. Felriadtam. Nem csörgött az ébresztő – a testem már tudta, hogy nem fogok…

1 hét ago

Te is ott ragadtál valahol egy üres reggeli asztalnál?

Van az a reggel, amikor nem csörög az óra. A gyerekek már csak hétvégén jönnek.…

1 hét ago

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 hét ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 hét ago