Fotó: YouTube
A rántott puliszka kiváló alternatívája a rántott húsnak vagy a rántott sajtnak, ha pedig megmaradt puliszkából készül, akkor a maradékhasznosításnak is remek módja ez az étel.
A puliszkát (elegánsabb nevén polenta) bizonyára senkinek sem kell bemutatnunk: a kukoricadarából és -lisztből készült étel a múlt század közepéig gyakorta szerepelt a szegényebb családok étrendjében, ám mostanság újra felfedezte a gasztronómia, így egyre több helyen kerül az asztalra az erdélyi konyha gyöngyszeme.
Tejjel főzve, kásának, köretnek, rakottan, édesen, feltekerve vagy csak úgy, a puliszka igazi ezerarcú étel, amely hiszitek vagy sem, de még rántva is kiváló. A rántott puliszkát akár még rántott sajtként is eladhatjuk a családnak, ugyanis ízre és állagra is nagyon hasonlít a kettő.
30 dkg puliszkaliszt
só
1 dl olaj
liszt
tojás
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
A vizet felforraljuk a sóval, majd beleöntjük a kukoricadarát, és addig főzzük, míg a kukoricadara annyira sűrű lesz, hogy a fakanál meg nem áll benne. Legyünk óvatosak, mert fröcskölhet, nehogy megégessük vele magunkat!
Ha kész a puliszka, egy kisebb tepsibe (a klasszikus tepsi fele) beleöntjük a kukoricadarát, és hagyjuk kihűlni. A hűtőszekrénybe is betehetjük, hogy teljesen megdermedjen.
Amikor kihűlt, kockára vagy háromszögre vágjuk, bepanírozzuk liszt-tojás-zsemlemorzsába, majd forró olajban kisütjük. Kész is a mennyei rántott puliszka, jó étvágyat kívánunk hozzá.
[sc name=”facebook” ]
Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…
A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…
A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…
Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…
Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…
Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…