vargányás tészta
Forrás: The Daring Gourmet

A tészta és az erdei gomba nem véletlenül kerül oly gyakran egy tányérra az olasz konyhában: a vargányás tészta azon túl, hogy finom és laktató, még gyorsan is elkészül, ráadásul nem csak friss, de szárított gombából is ugyanolyan finom!

Bár a vargánya még imitt-amott kapható a piacokon, akinek esetleg nincs lehetősége frisset beszerezni, az a boltokban az év bármely szakaszában elérhető szárított gombából is nyugodtan elkészítheti a tésztát.

A vargányás tészta tökéletes megoldás egy gyors ebédre vagy vacsira.

vargányás tészta
Forrás: The Spice House

Hozzávalók

12 dkg tészta (pl. tagliatelle)
250 ml tejszín
3 tk vaj
1,5 dkg szárított vargánya vagy 12 dkg friss
4 levél zsálya
friss parmezán vagy grana padano forgácsok
Ha a szárított vargánya mellett tettük le a voksunkat, akkor fél órára áztassuk meleg vízbe.
Forrásban lévő sós vízben főzzük ki a tésztát, majd ha kész szűrjük le.
Szűrjük le a beáztatott gombát (a levét nyugodtan eltehetjük későbbre, például egy leveshez), majd vágjuk kis darabokra. Ha friss gombával dolgozunk, óvatosan pucoljuk meg és vágjuk kis darabokra. A zsályát vágjuk vékony csíkokra.
2 tk vajat olvasszunk fel egy nagyobb serpenyőbe, ami azért kell nagyobb legyen, hogy egy rétegben elférjen benne a gomba, és inkább piruljon, mint főjön.
Ezután tegyük rá a gombát, és folyamatosan kevergetve pirítsuk körülbelül 3-4 percig. Tegyük hozzá a zsályát is, még fél percig kevergessük, majd adjuk hozzá  a tejszínt, és kicsit rottyantsuk össze az egészet. A kifőtt tésztát keverjük össze a tejszínes, vargányás mártással, és parmezánnal meghintve tálaljuk.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetés: