Categories: TésztákVegáknak

Zöldséges mac and cheese

Ugyan a mac and cheese sokak kedvence, a zöldséges verziót viszonylag kevesen ismerik és készítik, pedig a szupersajtos tésztához az egészséges feltétek is jól passzolnak. 

A mac and cheese Amerika kedvenc sajtos tésztája, igazi komfort étel, amit mindenki szeret és ismer, nem is minden ok nélkül. A trappista és a tejföl helyett itt a vaj és a cheddar kapja a főszerepet, amitől hihetetlenül krémes és laktató lesz a tészta, és a legszebb az egészben, hogy nagyon könnyű összeállítani, sőt variálni is remekül lehet. Többek között zöldséges formában is el lehet készíteni: a sűrű, krémes tésztában könnyű elrejteni a különféle zöldségeket, ami azért is jó hír, mert így talán azok is esznek egy kevés zöldet, akiket egyébként nehéz erre rávenni.

Zöldséges mac and cheese

fél brokkoli
paprika
10 bébi sárgarépa
1/4 csésze olívaolaj
3 ek liszt
3 dl tej
2 dl tejszín
20 dkg edami sajt
20 dkg cheddar sajt
25 dkg kagylótészta (vagy szarvacska)
1/2 tk Cayenne-i bors
só és bors ízlés szerint
2 ek panko zsemlemorzsa

A brokkolit rózsáira szedjük, majd kisebb darabokra felvágjuk. A bébi sárgarépát két-három részre, a paprikát apró kockákra vágjuk.

Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd ráhalmozzuk a zöldségeket és 20 percig sütjük őket, amíg meg nem puhulnak.

A tésztát sós, lobogó vízben feltesszük megfőzni.

A vajon megpirítjuk a lisztet, ameddig világosbarna nem lesz. Hozzáadjuk a tejet, és elkezdjük forralni. A szószhoz hozzáadjuk a cayenne borsot, ízlés szerint sót, borsot, végül pedig a sajtot, majd addig főzzük, ameddig teljesen el nem olvad.

Ha a tészta elkészült, leszűrjük, majd alaposan öszekeverjük a szósszal és a zöldségekkel.

A keveréket egy nagy tepsibe vagy hőálló tálba halmozzuk, megszórjuk panko morzsával, majd 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 15-20 percig sütjük, míg a teteje aranybarna lesz.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

16 óra ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

17 óra ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago