Ugyan a mac and cheese sokak kedvence, a zöldséges verziót viszonylag kevesen ismerik és készítik, pedig a szupersajtos tésztához az egészséges feltétek is jól passzolnak. 

A mac and cheese Amerika kedvenc sajtos tésztája, igazi komfort étel, amit mindenki szeret és ismer, nem is minden ok nélkül. A trappista és a tejföl helyett itt a vaj és a cheddar kapja a főszerepet, amitől hihetetlenül krémes és laktató lesz a tészta, és a legszebb az egészben, hogy nagyon könnyű összeállítani, sőt variálni is remekül lehet. Többek között zöldséges formában is el lehet készíteni: a sűrű, krémes tésztában könnyű elrejteni a különféle zöldségeket, ami azért is jó hír, mert így talán azok is esznek egy kevés zöldet, akiket egyébként nehéz erre rávenni.

Zöldséges mac and cheese 

fél brokkoli
paprika
10 bébi sárgarépa
1/4 csésze olívaolaj
3 ek liszt
3 dl tej
2 dl tejszín
20 dkg edami sajt
20 dkg cheddar sajt
25 dkg kagylótészta (vagy szarvacska)
1/2 tk Cayenne-i bors
só és bors ízlés szerint
2 ek panko zsemlemorzsa

A brokkolit rózsáira szedjük, majd kisebb darabokra felvágjuk. A bébi sárgarépát két-három részre, a paprikát apró kockákra vágjuk.

Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd ráhalmozzuk a zöldségeket és 20 percig sütjük őket, amíg meg nem puhulnak.

A tésztát sós, lobogó vízben feltesszük megfőzni.

A vajon megpirítjuk a lisztet, ameddig világosbarna nem lesz. Hozzáadjuk a tejet, és elkezdjük forralni. A szószhoz hozzáadjuk a cayenne borsot, ízlés szerint sót, borsot, végül pedig a sajtot, majd addig főzzük, ameddig teljesen el nem olvad.

Ha a tészta elkészült, leszűrjük, majd alaposan öszekeverjük a szósszal és a zöldségekkel.

A keveréket egy nagy tepsibe vagy hőálló tálba halmozzuk, megszórjuk panko morzsával, majd 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 15-20 percig sütjük, míg a teteje aranybarna lesz.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!