Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne csak puha, hanem ízes is legyen, akkor ezt a BBQ pácot ki kell próbálnod. Nem kell hozzá grillszezon vagy kerti sütögetés – ez az íz működik serpenyőben, sütőben, sőt akár air fryerben is.
A klasszikus barbecue pácok alapjai az édes, savanykás és fűszeres jegyek. Ez a verzió pontosan ezt hozza: méz, füstös BBQ szósz, ecet, szójaszósz, fűszerek, és egy kis varázslat. Egy jó pác ugyanis nem elnyomja a húst, hanem beépül. És ez a pác pontosan ilyen.
Hozzávalók (kb. 1 kg csirkemellhez)
- 4 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál méz
- 3 evőkanál szójaszósz
- 3 evőkanál almaecet vagy balzsamecet
- 3 evőkanál klasszikus BBQ szósz (füstösebb a jobb)
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- 1/2 teáskanál őrölt fekete bors
- opcionálisan: 1 csipet cayenne vagy chilipehely, ha csípősen szereted
-
Elkészítés
- Egy tálban vagy zárható zacskóban keverd össze az összes hozzávalót, míg egynemű lesz.
- Add hozzá a csirkemellfiléket (vagy combot, szárnyat, amit szeretsz), és jól forgasd bele a pácba.
- Fedd le vagy zárd le, majd tedd hűtőbe minimum 30 percre, de legjobb egy éjszakára.
- Sütés előtt vedd ki, hagyd 10 percig szobahőmérsékleten.
- Süsd grillen, sütőben vagy serpenyőben – oldalanként 4–6 percig, míg szépen karamellizálódik és átsül.
Tipp
Maradék pácot ne használd fel öntetként, hacsak nem forralod fel! Ha szeretnél mártogatóst, készíts a pác alapján friss szószt, amit főzés után tálalhatsz is.
Felhasználási ötletek
- grillezett csirkemell salátába vagy wrapbe
- BBQ csirkés quesadilla
- szendvicsbe zöldségekkel és coleslaw-val
- rizs vagy sült krumpli mellé vacsorára
Ez a pác egy igazi aduász, ha nem akarsz túlgondolt marinádokat, de mégis azt szeretnéd, hogy a húsban legyen karakter. Nem túl édes, nem túl sós, de minden falatban benne van az a bizonyos BBQ érzés.
Praktikák:
Mi a jó BBQ csirke pác titka?
Az egyensúly: édes (méz), sós (szójaszósz), savas (ecet), füstös (BBQ szósz) és fűszeres (paprika, fokhagyma).
Mennyi ideig pácoljam a csirkét BBQ szószban?
Minimum 30 percet, de legjobb egy éjszakára.
Serpenyőben is megsüthetem a BBQ pácolt csirkét?
Igen. Forró serpenyőben, közepes lángon, oldalanként 4-5 perc alatt átsül.