Categories: ReceptekStreet Food

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.

Emlékszem, amikor először ettem Kansas City stílusú bordát egy amerikai vidéki úton. Egy garázsból átalakított kis barbecue-standnál álltunk sorba a tűző napon, és amikor végre megkaptuk a csomagolt csontos húst, a tetején sűrű, ragacsos szósz sötéten csillogott. Egy harapás, és tudtam: ezt a szószt nekem otthon is el kell készítenem.

Azóta sok receptet kipróbáltam, de ez a Kansas City BBQ szósz vált be igazán. Sűrű, fűszeres, édes és füstös – pont, ahogy kell. Most megmutatom, hogyan készítheted el ezt az ikonikus amerikai BBQ szószt a saját konyhádban.

Mi is az a Kansas City BBQ szósz?

A Kansas City stílusú barbecue szósz sűrű, paradicsomos alapú, édeskés ízvilágú, de egyensúlyban tartják az ecetes savak és a fűszerek. Tökéletes sertésbordához, marhaszegyhez, csirkeszárnyhoz vagy akár grillkolbászhoz.

Ez a recept könnyen elkészíthető, és a hűtőben akár 1-2 hétig is eltartható.

Hozzávalók

  • 2 csésze ketchup
  • 1/2 csésze barnacukor
  • 1/2 csésze melasz
  • 1/4 csésze almaecet
  • 1/4 csésze Worcestershire-szósz
  • 2 evőkanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 1/2 teáskanál chili por
  • 1/4 teáskanál cayenne bors (opcionális, ha szereted a csípőset)

Elkészítés

  1. Keverd össze az összes hozzávalót egy közepes méretű lábasban.
  2. Közepes lángon kezdd el melegíteni, amíg felforr.
  3. Amint felforrt, csökkentsd a hőt, és hagyd gyöngyözve főni kb. 30 percig, időnként megkeverve.
  4. A szósz ezalatt szépen besűrűsödik, és az ízek összeérnek.
  5. Hagyd kihűlni, majd töltsd steril üvegbe vagy befőttesüvegbe. Hűtőben tárold.

Tipp tőlünk: így használd

  • Grillezés előtt 5 perccel kend rá a húsra, hogy ne égjen meg, de szépen rákaramellizálódjon.
  • Próbáld ki slow cookerben készült pulled porkhoz vagy sült csirkeszárnyhoz is.
  • Használd dipként hasábburgonya vagy hagymakarika mellé – nem fogsz csalódni!

Ez a BBQ szósz nemcsak egy recept, hanem egy hangulat. Egy lehetőség, hogy a saját kertedbe vagy konyhádba varázsold a tengerentúli grillpartik hangulatát. Ha szereted a karakteres, gazdag szószokat, akkor ez a recept biztos, hogy grillre való alapdarab lesz nálad is.

Próbáld ki, írd meg, hogy bevált-e – és ne feledd: a legjobb BBQ élmények mindig közösségben születnek, akár egy nyári sütögetésen, akár egy hétköznapi vacsorán.
Jó étvágyat!

Nyers Marcell

Recent Posts

Már nem elég a pörkölt éjfélkor: Így lett a gasztronómia a modern esküvők új főszereplője

A násznép fele gluténmentes, a másik fele a street foodra esküszik, a nagymama viszont hiányolja…

5 nap ago

Tetőtér-beépítés tervezése: Készítsd elő a terveket és engedélyeket a tavaszi startra!

Ahogy a hideg beáll, a legtöbb építkezés lelassul vagy le is áll. Sokan úgy gondolják,…

5 nap ago

Biztonságos, páramentes tárolás a kerti fémházban

A fém kerti házak a praktikum és a tartósság szinonimái. Robusztus kialakításuknak köszönhetően hatékony védelmet…

1 hét ago

Fúrás, csiszolás, darabolás: Por- és forgácsmentes barkácsműhely télen

A téli időszak ideális a beltéri barkácsprojektekhez, felújításokhoz és a régóta halogatott műhelymunkákhoz. Azonban a…

1 hét ago

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

3 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

4 hét ago