Receptek

Almás morzsatorta, amihez nem kell tésztát gyúrni

Ha gyors, illatos, őszi desszertet keresel, ami melegséggel tölti meg a konyhát és a lelkedet is, akkor az Apple Crumble a te barátod. Magyarul ez tulajdonképpen egy almás morzsasüti, ami mindent tud, amit az almás pite – csak nincs vele annyi macera. Nem kell nyújtani, nincs alja, csak egy réteg zamatos, fűszeres alma és rajta egy vajas, fahéjas, ropogós morzsa.

Ez a sütemény tökéletes vasárnapi ebéd után, baráti összejövetelre, vagy ha csak valami meleg, illatos és egyszerűre vágysz egy őszi estén.

Hozzávalók (8 adaghoz)

A morzsához:

  • 170 g vaj, olvasztva (plusz egy kevés a tepsi kikenéséhez)
  • 190 g finomliszt
  • 100 g barna cukor
  • 100 g durvára vágott pekándió (vagy dió)
  • 1/2 teáskanál só

Az almás töltelékhez:

  • 6 nagy alma (pl. Granny Smith, Jonagold, Pink Lady), cikkekre vágva
  • 100 g kristálycukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • fél citrom leve

Tálaláshoz:

  • vaníliafagylalt (elhagyható, de kár lenne)

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra. Egy 33×23 cm-es tepsit vajazz ki.
  2. Egy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sót és a vágott diót vagy pekándiót. Add hozzá az olvasztott vajat, és keverd addig, míg morzsás állagot kapsz. Nem baj, ha darabos marad.
  3. Egy másik tálban keverd össze az almákat a kristálycukorral, fahéjjal, gyömbérrel és a citromlével. Alaposan forgasd össze, majd öntsd a kivajazott tepsibe.
  4. Szórd rá egyenletesen a morzsás keveréket. Ne nyomkodd le.
  5. Süsd 50 percig, amíg a morzsa aranybarnára pirul, az alma pedig bugyogni kezd alatta.
  6. Melegen tálald – lehetőleg egy gombóc vaníliafagylalttal a tetején.

Így készítsd elő előző nap

Ha vendégek jönnek másnap, az almás keveréket és a morzsát külön-külön elkészítheted, letakarva hűtőben tárolhatod, majd csak sütés előtt állítod össze. Frissen a legjobb, de másnap is finom, ha picit átmelegíted.

Variációk

Barack crumble: alma helyett nektarint vagy őszibarackot használj

Kétszemélyes adag: oszd szét a hozzávalókat 4 kis tűzálló tálkába

Diómentes változat: hagyd ki a pekándiót, vagy cseréld le zabpehelyre vagy napraforgómagra

Tárolás

A kész süti hűtőben 3-4 napig eláll. Melegen a legjobb, de hidegen is finom.
Újramelegítéshez 160 fokos sütőben kb. 10 percig süsd, hogy újra ropogós legyen a teteje.

 

Mi az az apple crumble?
Egy réteg fűszeres, sült alma, rajta ropogós, vajas morzsatésztával. Olyan, mint az almás pite, csak egyszerűbb.

Mi a különbség az apple crumble és az apple crisp között?
A crumble nem tartalmaz zabot, míg a crisp igen. Ezért a crumble finomabb, omlósabb, inkább süteményszerű.

Kell-e meghámozni az almát?
Nem muszáj. A héja is megsül, és rusztikusabb, színesebb lesz a végeredmény.

Nyers Marcell

Recent Posts

Amikor kinyílik egy ajtó: mit mesél rólunk a Halloween este?

Van egy este az évben, amikor a város másképp lélegzik. A házak ablakaiban mécsesek pislognak,…

2 nap ago

Parajdi só – a természet tisztasága, amit érezni lehet

Van valami különös béke abban, amikor az ember egy csipetnyi Parajdi sót szór az ételbe.…

5 nap ago

Modern fürdőszobát szeretnék – Milyen zuhanykabint válasszak?

A modern fürdőszoba nemcsak praktikus helyiség, hanem napi feltöltőállomás. A zuhanykabin pedig a központi elem:…

5 nap ago

Mitől annyira ellenállhatatlanok a csokoládék és melyek a legfinomabbak?

Gondoltál már arra, miért olvad el a lelked is egy kocka csokitól? Lerántjuk a leplet…

2 hét ago

Sült tökmag, őszi varázs – amikor a konyha illata visszahozza a gyerekkorod

Van valami egészen megmagyarázhatatlan abban, ahogy az őszi levegőben megjelenik a sült tök és a…

2 hét ago

Férfiak, akik nem használnak szappant – és mégis illatoznak (vagy legalábbis nem büdösek)

Miért mondanak le egyre többen a tusfürdőről, és vajon tényleg működik ez a „soapless” életmód?…

2 hét ago