Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis fűszert. Lassú tűzön, egy órán át rotyogtatva. A végeredmény? Egy sűrű, sós-édes, füstös, pikáns csoda, amit kenhetsz pirítósra, hamburgerekre, sajtok mellé vagy akár gofrira is.

Ez a bacon jam (szalonna lekvár) nem csak egy recept – ez egy fegyver a nyárzáró grillezésekhez, vagy egy meglepő gasztroajándék az őszi vendégségekhez.

Mi is az a bacon jam?

A bacon jam egy sűrű, lekvár állagú fűszeres szalonnás krém, ami ötvözi a sós, édes, savanykás és füstös ízeket. Készítés közben a szalonna ropogósra sül, a hagyma karamellizálódik, a cukor és balzsamecet besűrűsödik – az eredmény egy igazi umami bomba.

Mire jó a bacon jam?

  • Hamburgerekbe vagy melegszendvicsbe

  • Reggelire pirítóson vagy tükörtojás mellé

  • Sajt- és borkóstolók mellé

  • Grillhúsokra, pulled porkra vagy kolbász mellé

  • Gofrikra, palacsintára, akár juharszirup helyett

  • Gasztro-ajándéknak üvegben, díszszalaggal

    Hozzávalók (kb. 4,5 csészényi bacon jamhez)

    • 1 evőkanál vaj (vagy semleges ízű olaj)

    • 500 g bacon, apróra vágva (juharszirupos változat előny)

    • 2 nagyobb sárga hagyma, finomra vágva

    • 1 teáskanál szárított kakukkfű

    • ½ teáskanál só

    • Frissen őrölt fekete bors (ízlés szerint)

    • ½ bögre barnacukor (világos vagy sötét is lehet)

    • ¼ bögre balzsamecet

    • 2 evőkanál méz

    Opcionális plusz ízesítők:

    • 1 csipet cayenne vagy chilipor – ha csípősen szeretnéd

    • 2 gerezd fokhagyma – ha extra aromát akarsz

    • 1 kis alma vagy barack apróra vágva – ha gyümölcsösen dobnád fel

Elkészítés

1. Süsd meg a bacont

Olvaszd fel a vajat egy nagyobb edényben. Add hozzá az apróra vágott szalonnát, és süsd ropogósra közepes lángon (kb. 6-8 perc). Ha kész, szedd ki papírtörlőre.

Tipp: Ollóval könnyebb előre felvágni a bacont – gyorsabb és egyenletesebb lesz a sütés.

2. Karamellizáld a hagymát

A visszamaradt baconzsíron párold meg a hagymát közepes lángon 10-12 perc alatt, amíg aranybarnára karamellizálódik.

3. Főzd össze

Add vissza a szalonnát az edénybe, szórd rá a kakukkfüvet, sót, borsot, cukrot. Keverd el, majd öntsd hozzá a balzsamecetet. Főzd nagy lángon 1-2 percig, hogy felforrjon, majd vedd le a hőt, és lassan rotyogtasd 45-50 percig, időnként megkeverve, amíg sűrű, lekvárszerű állaga lesz.

4. Végső simítás

Zárásként keverj hozzá 2 evőkanál mézet. Töltsd steril üvegekbe. Melegen is tálalhatod, de hűtve is isteni.

Hogyan tárold?

  • Légmentesen záródó üvegben, hűtőben: 3-4 hétig eltartható

  • Le is fagyaszthatod kisebb adagokban – így mindig lesz kéznél

Hogyan készül a bacon jam?
Szalonnát megpirítunk, hagymával, cukorral és balzsamecettel sűrűre főzzük, végül mézzel ízesítjük.

Meddig áll el a bacon jam?
Hűtőben 3-4 hétig, fagyasztva akár 3 hónapig is.

Mire kenhetem a bacon jamet?
Hamburgerre, pirítósra, sajtra, sült húsokra, reggeli tojás mellé – szinte mindenhez.

Tippek a Vajlingshop.hu-ról:

 

Tetszett a recept?
Iratkozz fel hírlevelünkre, és ne maradj le a következő kulináris ötletekről!
Ha elkészítetted, oszd meg velünk Instagramon: #vajlingbaconjam

Hirdetés: