Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis fűszert. Lassú tűzön, egy órán át rotyogtatva. A végeredmény? Egy sűrű, sós-édes, füstös, pikáns csoda, amit kenhetsz pirítósra, hamburgerekre, sajtok mellé vagy akár gofrira is.
Ez a bacon jam (szalonna lekvár) nem csak egy recept – ez egy fegyver a nyárzáró grillezésekhez, vagy egy meglepő gasztroajándék az őszi vendégségekhez.
Mi is az a bacon jam?
A bacon jam egy sűrű, lekvár állagú fűszeres szalonnás krém, ami ötvözi a sós, édes, savanykás és füstös ízeket. Készítés közben a szalonna ropogósra sül, a hagyma karamellizálódik, a cukor és balzsamecet besűrűsödik – az eredmény egy igazi umami bomba.
Mire jó a bacon jam?
-
Hamburgerekbe vagy melegszendvicsbe
-
Reggelire pirítóson vagy tükörtojás mellé
-
Sajt- és borkóstolók mellé
-
Grillhúsokra, pulled porkra vagy kolbász mellé
-
Gofrikra, palacsintára, akár juharszirup helyett
-
Gasztro-ajándéknak üvegben, díszszalaggal
Hozzávalók (kb. 4,5 csészényi bacon jamhez)
-
1 evőkanál vaj (vagy semleges ízű olaj)
-
500 g bacon, apróra vágva (juharszirupos változat előny)
-
2 nagyobb sárga hagyma, finomra vágva
-
1 teáskanál szárított kakukkfű
-
½ teáskanál só
-
Frissen őrölt fekete bors (ízlés szerint)
-
½ bögre barnacukor (világos vagy sötét is lehet)
-
¼ bögre balzsamecet
-
2 evőkanál méz
Opcionális plusz ízesítők:
-
1 csipet cayenne vagy chilipor – ha csípősen szeretnéd
-
2 gerezd fokhagyma – ha extra aromát akarsz
-
1 kis alma vagy barack apróra vágva – ha gyümölcsösen dobnád fel
-
Elkészítés
1. Süsd meg a bacont
Olvaszd fel a vajat egy nagyobb edényben. Add hozzá az apróra vágott szalonnát, és süsd ropogósra közepes lángon (kb. 6-8 perc). Ha kész, szedd ki papírtörlőre.
Tipp: Ollóval könnyebb előre felvágni a bacont – gyorsabb és egyenletesebb lesz a sütés.
2. Karamellizáld a hagymát
A visszamaradt baconzsíron párold meg a hagymát közepes lángon 10-12 perc alatt, amíg aranybarnára karamellizálódik.
3. Főzd össze
Add vissza a szalonnát az edénybe, szórd rá a kakukkfüvet, sót, borsot, cukrot. Keverd el, majd öntsd hozzá a balzsamecetet. Főzd nagy lángon 1-2 percig, hogy felforrjon, majd vedd le a hőt, és lassan rotyogtasd 45-50 percig, időnként megkeverve, amíg sűrű, lekvárszerű állaga lesz.
4. Végső simítás
Zárásként keverj hozzá 2 evőkanál mézet. Töltsd steril üvegekbe. Melegen is tálalhatod, de hűtve is isteni.
Hogyan tárold?
-
Légmentesen záródó üvegben, hűtőben: 3-4 hétig eltartható
-
Le is fagyaszthatod kisebb adagokban – így mindig lesz kéznél
Hogyan készül a bacon jam?
Szalonnát megpirítunk, hagymával, cukorral és balzsamecettel sűrűre főzzük, végül mézzel ízesítjük.
Meddig áll el a bacon jam?
Hűtőben 3-4 hétig, fagyasztva akár 3 hónapig is.
Mire kenhetem a bacon jamet?
Hamburgerre, pirítósra, sajtra, sült húsokra, reggeli tojás mellé – szinte mindenhez.
Tippek a Vajlingshop.hu-ról:
-
Vákuumozóval még tovább eltartható
- Digitális konyhai hőmérővel pontosabban szabályozhatod a lekvár állagát
Tetszett a recept?
Iratkozz fel hírlevelünkre, és ne maradj le a következő kulináris ötletekről!
Ha elkészítetted, oszd meg velünk Instagramon: #vajlingbaconjam