Az eper szezonja a nyár egyik legizgalmasabb része, hiszen ilyenkor friss, lédús eprekkel gazdagíthatjuk a desszertjeinket. Az epres shortcake egy klasszikus nyári desszert, amely könnyű, piskótás tésztával, friss eperrel és habos tejszínhabbal kényeztet. Ez a recept tökéletes választás, ha egy gyorsan elkészíthető, mégis lenyűgöző édességet szeretnél az asztalra varázsolni.
Hozzávalók:
Tortácskához (shortcake a továbbiakban):
- 2 csésze liszt
- 1/4 csésze cukor
- 1 evőkanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 csésze vaj (hideg, kockára vágva)
- 2/3 csésze tej
- 1 teáskanál vanília kivonat
Epres töltelékhez:
- 500 g friss eper, szeletelve
- 1/4 csésze cukor
- 1 evőkanál citromlé
Tejszínhabhoz:
- 1 csésze habtejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
- Shortcake elkészítése: Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport és sót. Add hozzá a hideg vajat, és morzsold el a tésztával, amíg durva morzsákat nem kapsz. Keverd hozzá a tejet és a vanília kivonatot, amíg a tészta éppen összeáll.
- Sütés: Formázz a tésztából 6 egyenlő részre osztott pogácsát, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd 12-15 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek. Hagyjuk kihűlni.
- Epres töltelék elkészítése: Egy tálban keverd össze a szeletelt epret, cukrot és citromlevet. Hagyd állni legalább 30 percig, hogy az eper levet eresszen.
- Tejszínhab elkészítése: Egy közepes tálban verd fel a habtejszínt porcukorral és vanília kivonattal, amíg lágy habot nem kapsz.
- Összeállítás: Vágd félbe a kihűlt shortcake pogácsákat. Az alsó felükre tegyél egy adag epret, majd kanalazz rá egy adag tejszínhabot. Helyezd rá a felső pogácsa részt, és díszítsd további eprekkel és tejszínhabbal. Szórd meg porcukorral és díszítsd friss mentalevéllel.
Tálalás:
Tálald az epres shortcake-et egy rusztikus fa tálaló deszkán, friss eprekkel és tejszínhabbal körítve. A színes eper és a habos tejszínhab látványa igazán csábító lesz a nyári desszertasztalon.
Ez az epres shortcake tökéletes választás egy könnyed nyári desszerthez. Friss, édes és krémes – minden, amit egy nyári édességtől várhatunk. Jó étvágyat!
Kép illusztráció!