Egy forró nyári napon, amikor mindenki a hűvös fagyasztott desszertekért nyúlt, én úgy döntöttem, hogy egy nagy adag pavlovát készítek. A szomszédok is átjöttek, mert a pavlova illata egyszerűen ellenállhatatlan volt. Miközben verem a tojásfehérjéket, a macskám, Cirmos, úgy döntött, hogy ő is részt kér az akcióból, és felugrott az asztalra. Egy pillanat alatt a tojáshab a plafonon kötött ki, én pedig a nevetéstől már alig láttam.

Végül persze sikerült megmenteni a helyzetet, és az első, kissé kalandos pavlova elkészült. A desszert olyan sikert aratott, hogy a szomszédok azóta minden héten megkérdezik, mikor készítek újra. Azóta Cirmos mindig külön figyelmet kap, ha sütögetésre kerül sor, de a pavlova története mindig megnevetteti a barátokat és a családot.

Csokis-szedres Pavlova receptje

Hozzávalók:

Pavlova alaphoz:

  • 4 nagy tojásfehérje
  • 200 g kristálycukor
  • 2 teáskanál kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 evőkanál kakaópor

Töltelékhez:

  • 300 ml habtejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 200 g friss szeder
  • 50 g reszelt étcsokoládé

Elkészítés:

  1. Előmelegítés: A sütőt előmelegítjük 150°C-ra, és egy sütőpapírral bélelt tepsit készítünk elő.
  2. Pavlova alap: A tojásfehérjéket egy nagy tálban habbá verjük, amíg lágy csúcsok nem képződnek. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, tovább verve, amíg a hab fényes és kemény lesz. Óvatosan belekeverjük a kukoricakeményítőt, az ecetet, a vanília kivonatot és a kakaóport.
  3. Formázás és sütés: A habot a sütőpapírra halmozzuk, kör alakban elrendezve, középen enyhe mélyedéssel. A pavlovát kb. 1 órán át sütjük, majd a sütő ajtaját résnyire nyitva hagyjuk, és teljesen kihűtjük.
  4. Töltelék készítése: A habtejszínt a porcukorral és a vanília kivonattal kemény habbá verjük.
  5. Összeállítás: A kihűlt pavlova alap közepére halmozzuk a felvert tejszínt, majd megszórjuk a friss szederrel és a reszelt étcsokoládéval.
author avatar
Nyers Marcell
Hirdetés: