Receptek

Házi kakaós csiga egyszerűen

A kakaós csiga gyerekorri kedvencünk, ahány ember annyiféle csiga-ízlés: ki kakaósan, ki dupla csokisan, ki fahéjasan szereti. A pékségek mindennapos sztárja, de otthon is elkészíthetjük ám! A házi kakaós csiga elkészítése ugyanis nem túl bonyolult, ám annál pepecselősebb, de jobb ha tudjuk, hogy minden percét megéri!

A kelesztés vagy a leveles tészta hajtogatásához idő és türelem kell, így ne akkor álljunk neki, amikor alig 1 óránk van csak gyors összedobni valamit. A legjobb, ha egyből dupla adagot készítünk, mert az tuti, hogy nem sokáig marad belőle a tányéron. Mi szóltunk!

Hozzávalók 25-28 csigához

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 2 tojás sárgája
  • 2,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg Eléonore kakaópor 22-24%
  • 15 dkg porcukor
  • A tetejére:
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

A lisztet átszitáljuk, az élesztőt pedig langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót, a tojások sárgáját, az olvasztott margarint, valamint a felfuttatott élesztőt. Begyúrjuk a tésztát, jó alaposan kidolgozzuk, majd kb. 50 percen át meleg helyen megkelesztjük.

Ezután a tésztát 3-4 mm vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük az olvasztott vajjal és meghintjük porcukorral. A kakaóport és a porcukrot kis szűrővel vagy szitával rászórjuk a tésztára, így jobban el tudjuk rajta oszlatni. Szorosan felcsavarjuk a tésztát, akárcsak a bejglit. 1-2 cm vastag karikákra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 15-20 percig hagyjuk pihentetni.

Előmelegített sütőbe tesszük, majd 25-30 perc alatt megsütjük. Mikor még forró, megkenjük vaníliás, cukros tejjel, ettől finomabb és puhább lesz. Ebből körülbelül 25-18 darab isteni csiga jön ki! Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago