Az egyik legjobb dolog, ami egy tojással történhet, az hogy kaszinótojást készítünk belőle. Talán manapság már kevésbé trendi – mi nem is értjük miért – hiszen szuper finom és még könnyen is elkészíthető.
A kaszinótojás régebbi, mint gondolnánk, ugyanis már az I. században Marcus Apicius Gavius mesterszakács is készítette ezt az ételt. Számos neve ismert a kaszinótojásnak, úgy mint, töltött tojás, mimózatojás, salátatojás, öltözött tojás, orosz tojás, ördögi tojás.
Elsőként az alapreceptet illik megismerni, ezután persze már cifrázhatjuk. Az alapja azonban minden receptnek ugyanaz: keményre kell főzni a tojásokat, hosszában félbevágni, a sárgáját pépesíteni és összekeverni a többi hozzávalóval, majd ezt visszatölteni a félbevágott tojásba.
Hagyományos kaszinótojás
- 10 tojás
- 2 evőkanál majonéz
- 1 evőkanál mustár
- petrezselyem
- 1,5 dl tejföl
- kevés cukor
- só
- bors
Avokádós kaszinótojás
- 10 főtt tojás sárgája
- 2 evőkanál (40 g) puha, törhető avokádó
- 1/2 evőkanál majonéz
- 1 mokkáskanál mustár
- metélőhagyma
- 2 kiskanál citromlé
- só, bors
Humuszos-chilis kaszinótojás
- 10 db főtt tojás
- 120 g majonéz
- 1 ek mustár
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 2 ek hummusz
- 1 teáskanál chiliszósz
- 2 ek szezámmag
Medvehagymás-baconos kaszinótojás
- 10 db főtt tojás
- 120 g majonéz
- 1 ek mustár
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 0.5 csokor medvehagyma
- 100 g bacon