Receptek

Karácsonyi rögtön puha mézeskalács recept

A Karácsony sokak számára nem lenne ugyanaz a konyhában szállingózó mézeskalács illata nélkül. Ráadásul a mézeskalács sütése az egyik legszórakoztatóbb konyhai elfoglaltság az ünnepek közeledtével. Ehhez dukál egy jó recept is, mi ezzel segítünk!

Az első mézeskalács egy örmény szerzetes közvetítésével jutott el Európába, ahol az idegen hittérítő  francia papokat és keresztényeket tanított meg a fűszeres finomság elkészítésére. Hamar nagy népszerűségre tett szert, elsőként Németországban és Angliában, majd később a skandináv országokban is. Egy 1444-es dokumentum szerint svéd apácák gyomorrontás enyhítésére is alkalmazták.

A mézeskalács elkészítésére rengetek recept létezik, és országonként is eltérő ízek figyelhetőek meg: az amerikaiak melasszal, a németek mézzel, a britek pedig sziruppal és barna cukorral édesítik. A fűszereknek is számos variánsa van, népszerű a fahéj, az ánizs, a kardamom, a szegfűszeg és a szerecsendió.

Hozzávalók

  • 33 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl méz
  • 1 db tojás

A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagyobb tálban összekeverjük. Hozzáadjuk az enyhén megolvasztott vajat és a tojást. Átkeverjük, és tésztává gyúrjuk.

A tésztát jól kilisztezett felületen körülbelül 1 cm vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges figurákat szaggatunk ki belőlük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a mézeskalács formákat, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.

+1 tipp

És mégis mitől lesz rögtön puha a mézeskalács? Nos ez nem másnak, mint a tárolásnál közéjük helyezett almaszeleteknek köszönhető. Ha biztosra akarunk menni, akkor az almát semmiképpen se felejtsük el!

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago