Karamellizált meggymártás – más mint a menzai

Itt egy szuperfinom és nagyon egyszerű karamellizált meggymártás, ami köretnek, vagy csak magában kanalazgatva, tejszínhab mellé is kiváló. 

Sokan emlékeznek vissza lelkesedő nosztalgiával a menzai ételekre, pedig legyünk őszinték: a suli konyháján kapható fogásokról a legtöbbünknek nincsenek kellemes emlékei. A kevésbé minőségi alapanyag, a kispórolt összetevők és a leegyszerűsített receptek rányomták a bélyeget az ételekre, így sokan azóta sem próbálkoztak meg a menzás fogások elkészítésével.

Bár a meggyszósz nem tartozott az ehetetlen ételek közé, létezik egy sokkal finomabb és kifinomultabb változat, aminek mindenképp érdemes adni egy esélyt.

Karamellizált meggymártás

1 üveg meggybefőtt kimagozva
2 ek cukor
3 db szegfűszeg
4 db kicsi fahéj
3 nagy ek tejföl
1 ek liszt

A cukrot alacsony lángon karamellizáljuk, majd apránként hozzáöntjük pár evőkanál meggylevet. A meggylé le fogja hűteni a karamellt, és meg fog szilárdulni, de tovább kell forralni, és akkor a cukor szépen beleolvad a meggy levébe.

Mikor a karamell teljesen felolvadt, beletesszük a lisztet és csomómentesre elkeverjük. Ezt követően fokozatosan hozzáöntjük a meggylevet és a tejfölt.

Alaposan elkeverjük, majd beleöntjük a meggyeket és a fűszereket. Szépen lassan, gyakran kevergetve, takaréklángon körülbelül 20 perc alatt készre főzzük. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ][/sc]

Éva Benke

Recent Posts

Könnyű és friss: Csirkés Cézár Wrap – Neked, ha gyorsan valami jót ennél

Egészséges, laktató, mégis könnyed?Valami, amit akár magadnak készítesz figyelmességből, akár becsomagolsz a párodnak ebédre? A…

2 hét ago

Sajtos-baconös sült krumpli pikáns pepperoncinivel

Ha szeretnél valami ütőset az asztalra tenni – legyen az baráti összejövetel, filmnézés vagy csak…

2 hét ago

Mi lenne, ha holnap reggel máshogy kezdenéd a napod?

Reggel 6:17. Felriadtam. Nem csörgött az ébresztő – a testem már tudta, hogy nem fogok…

2 hét ago

Te is ott ragadtál valahol egy üres reggeli asztalnál?

Van az a reggel, amikor nem csörög az óra. A gyerekek már csak hétvégén jönnek.…

2 hét ago

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

3 hét ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

3 hét ago