Lazac háromféleképpen, profin elkészítve

A lazac elkészítése nem bonyolult. Egy kis só, bors, és mehet a tepsibe, grillre vagy sütőbe. Ám néhány plusz hozzávalóval és a profi szakácsok által javasolt tippekkel változatos és különleges étkeket bűvölhetsz belőle. Következzék a rozmaringos-grillezett zöldséges, a gyömbéres-mézes és a Wellington módra készült lazac receptje!

Tegyük fel, hogy nem kell profi szakácsnak lenni ahhoz, hogy zseniális ételeket készítsen az asztalra. De ha már profi szakács, fontold meg a munkákat, amelyek tárt karokkal várnak!

1, Rozmaringos lazac grillezett zöldségekkel

Gyors és egyszerű recept, mégis különleges, és roppant látványos. Különösen, ha élénk színű zöldségekkel köríted a halat: piros kaliforniai paprikával, sárgarépával, zöld spárgával, lilahagyma-szeletekkel. Ha igazi grillen készíted, a kerti partik sztárja lehet.

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 nagyobb szelet lazac (személyenként kb. 20 dkg)
  • az öntethez 2 evőkanál olívaolaj, 2 fokhagyma, egy kis ágacska friss rozmaring, egy kevés friss vagy szárított oregánó, só, bors
  • a grillezett zöldségekhez 3-4 különböző zöldség ízlés szerint, a célra ideális a cukkini, sárgarépa, lilahagyma, húsos paprika, paradicsom, édeskömény, spárga, padlizsán
  • a tálaláshoz egy fél citrom

Elkészítés

Az öntethez reszeld le vagy aprítsd fel a fokhagymát és a friss fűszernövényeket. Ezekből körülbelül egy púpos teáskanálnyi mennyiség kell, szárított formában azonban jóval kevesebb, egy csapott kávéskanálnyi is elég. Keverj össze mindent az olajjal, és kend be ezzel a halszeletek mindkét oldalát. A grillezett zöldséghez valókat vágd ujjnyi szeletekre. Egy tepsire teríts sütőpapírt, helyezd középre a halszeleteket, rendezd köréjük a zöldséget. A zöldséget locsold meg egy kevés olívaolajjal, sózd, borsozd ízlés szerint. Csúsztasd a tepsit az előmelegített, 200 fokos sütőbe, és süsd 20-30 percig. A sütési idő függ a lazac vastagságától, és a sütőtálca helyzetétől is. Érdemes 16-18 perc múlva ellenőrizni a halszeletek oldalán, mennyire sültek meg. Ha kiveszed a tálcát, ragadd meg az alkalmat, hogy kissé átforgasd a zöldségeket, hogy egyenletesebben süljenek.

A fogás előnye, hogy a hallal együtt elkészül a köret is! Ha roppanósan szereted a zöldségeket, a lazacot pedig belül rózsaszínűen, a sütéshez 20 perc is elég. Tálaláshoz csepegtess pár csepp citromlevet a lazacra és akár a zöldségekre is.

 

2, Gyömbéres-mézes lazac

Ha egzotikusabb ízekre vágysz, próbáld ki ezt a receptet, amely ízében és megjelenésében is szokatlan, ám nagyon finom.

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 nagyobb szelet lazac (személyenként kb. 20 dkg)
  • 2 reszelt fokhagyma
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 bő teáskanálnyi folyós méz
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 50 ml (fél deciliter) szójaszósz

Elkészítés

A hal kivételével mindent keverj össze. Ebben a pácban mártsd meg a halszeletek mindkét oldalát. Fél óráig hagyd a pácban a halat, egyszer-egyszer forgasd meg a szeleteket. Forrósíts meg egy serpenyőben egy kevés olajat. Helyezd a szeleteket a bőrös oldalukkal lefelé, és egy fakanállal vagy lapátszerű konyhai eszközzel óvatosan nyomd le őket, hogy a sülő bőr ne ugorjon össze, és a hal egyenletesen süljön. 3 perc után fordítsd meg a halszeleteket, és további 2 percig süsd őket. Ne ijedj meg, ha a hal sötét színűre vált, a bőr pedig itt-ott feketére pörkölődik – ez a szójaszósz és a méz hatása. Sózni, borsozni felesleges, mert a szójaszósz eleve sós, de ha gondolod, megteheted.

Tálald tetszés szerinti körettel. Ideálisak az ázsiai jellegű könnyű tészták, alternatív köretek, de egy könnyű, illatos jázminrizs is csodásan illik hozzá!

 

3, Lazac-Wellington

Különleges, pazar látvány és ínycsiklandó ízkombináció. A fogás a Wellington-bélszín után kapta a nevét. Az eredeti receptben a tészta és a bélszín közé gombaragu kerül. A lazachoz jobban megy a spenót, ráadásul az elkészítése is sokkal gyorsabb.

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 nagyobb szelet lazac (személyenként kb. 20 dkg)
  • 20 dkg bolti leveles tészta
  • 2 dkg vaj
  • 3 marék spenót vagy bébispenót
  • 1 fokhagyma
  • 2 dkg parmezán vagy Grana Padano sajt
  • pár csepp citromlé
  • só, bors
  • egy kis tojás a tészta megkenéséhez

Elkészítés

A vajon párold meg a spenótot. Amikor összeesett, sózd, borsozd meg, keverd bele a reszelt sajtot, és várd meg, míg kihűl. A tésztát nyújtsd ki akkorára, hogy ha kettévágod, mindegyikbe bele tudj csomagolni egy szelet halat. A halat enyhén sózd, borsozd, csepegtess rá egy kis citromlevet. A szeletek nem bőrös felére kend rá a spenótot, és fektesd a kinyújtott tészta közepére. Óvatosan csomagold be a halszeleteket, és fektesd őket egy tepsibe. A tészta szebbik oldalát vagdosd be négyzetesre, és kend át felvert tojással, hogy szép sárgára süljön.

220 fokra előmelegített sütőben süsd 20 percig, vagy amíg szép színe nem lesz, majd pihentesd még 10 percig. Önmagában is tálalhatod, vagy adhatsz melléje kapros mártást, sült zöldségeket, könnyű rizst.