tárkonyos-burgonyaleves
Fotó: Tesco

Az erdélyi fogások közül nagy kedvencünk a tárkonyos burgonyaleves, amelyet egy kevéske lestyánnal még finomabbá varázsolhatunk. 

Az erdélyi konyha előszeretettel használja a tárkonyt, egyik legnépszerűbb levesüket, a csorbát is előszeretettel ízesítik vele. A jellegzetes aromájú fűszert Erdélyben leginkább bárány-, muflon-, vadhúsételek ízesítésére használják, de jól áll a különböző salátáknak és a burgonyának is.

 | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához
Tárkony az erdélyi konyha kedvelt fűszere Fotó Dr Weil

Hozzávalók

4 ek napraforgó olaj
1 közepes db vöröshagyma
150 g sárgarépa
100 g zeller
50 g fehérrépa
600 g burgonya
1.5 l zöldség alaplé
400 g tejföl
2 db tojássárgája
4 szál tárkony
2 szál lestyán
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 ek ecet (ízlés szerint)

 

A zöldségeket megtisztítjuk, majd a hagymát apróra, a burgonyát kockákra vágjuk, a kétféle répát és a zellert pedig durvára lereszeljük. Ezután a tárkony- és a lestyánleveleket letépkedjük majd apróra vágjuk, a letisztított szálakat pedig összekötjük.

A forró olajban a hagymát, a kétféle répát és a zellert puhára dinszteljük. Felöntjük a levessel, majd hozzátesszük a burgonyát és az összekötözött lestyán-tárkonyt.

Felfőzzük, majd ízlés szerint sóval ízesítjük, és lefedve közepes hőmérsékleten kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük. Az összekötözött lestyánt és tárkonyt kivesszük.

A tejfölt simára keverjük tojások sárgájával, hozzáadunk 2-3 merőkanálnyi levest, majd a maradék leveshez öntjük. Hozzáadjuk az apróra vágott tárkonyt és a lestyánt, és felfőzzük.

Levesszük a tűzről, és a végén sóval, borssal, ecettel ízesítjük.

Kész a tárkonyos burgonyaleves, jó étvágyat kívánunk hozzá.

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: