Levesek

Erdélyi ínyencség: tárkonyos-lestyános burgonyaleves

Az erdélyi fogások közül nagy kedvencünk a tárkonyos burgonyaleves, amelyet egy kevéske lestyánnal még finomabbá varázsolhatunk. 

Az erdélyi konyha előszeretettel használja a tárkonyt, egyik legnépszerűbb levesüket, a csorbát is előszeretettel ízesítik vele. A jellegzetes aromájú fűszert Erdélyben leginkább bárány-, muflon-, vadhúsételek ízesítésére használják, de jól áll a különböző salátáknak és a burgonyának is.

Tárkony, az erdélyi konyha kedvelt fűszere. Fotó: Dr. Weil

Hozzávalók

4 ek napraforgó olaj
1 közepes db vöröshagyma
150 g sárgarépa
100 g zeller
50 g fehérrépa
600 g burgonya
1.5 l zöldség alaplé
400 g tejföl
2 db tojássárgája
4 szál tárkony
2 szál lestyán
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 ek ecet (ízlés szerint)

 

A zöldségeket megtisztítjuk, majd a hagymát apróra, a burgonyát kockákra vágjuk, a kétféle répát és a zellert pedig durvára lereszeljük. Ezután a tárkony- és a lestyánleveleket letépkedjük majd apróra vágjuk, a letisztított szálakat pedig összekötjük.

A forró olajban a hagymát, a kétféle répát és a zellert puhára dinszteljük. Felöntjük a levessel, majd hozzátesszük a burgonyát és az összekötözött lestyán-tárkonyt.

Felfőzzük, majd ízlés szerint sóval ízesítjük, és lefedve közepes hőmérsékleten kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük. Az összekötözött lestyánt és tárkonyt kivesszük.

A tejfölt simára keverjük tojások sárgájával, hozzáadunk 2-3 merőkanálnyi levest, majd a maradék leveshez öntjük. Hozzáadjuk az apróra vágott tárkonyt és a lestyánt, és felfőzzük.

Levesszük a tűzről, és a végén sóval, borssal, ecettel ízesítjük.

Kész a tárkonyos burgonyaleves, jó étvágyat kívánunk hozzá.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

19 óra ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago