Levesek

Selymes sült paradicsomleves

A paradicsomlevest számtalan formában el lehet készíteni, de a mediterrán sült paradicsomleves pikáns, kissé füstös ízét egyszerűen nem lehet utolérni. 

Egyik nagy kedvencünk a fűszeresen krémes paradicsomleves, amelyet az tesz különlegessé, hogy sült paradicsomból készül. A zöldség íze a sütéstől még intenzívebb és zamatosabb lesz, ráadásul ebben a receptben nemcsak a paradicsom, de a többi zöldség is meg van pirítva, ettől lesz igazán aromás a végeredmény.

Hozzávalók

  • 1 kg paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál nádcukor
  • 1 teáskanál currypor
  • 2 ág friss rozmaring
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 dl vagy víz
  • só, bors

A tálaláshoz:

  • reszelt parmezán
  • friss bazsalikom

A sütőt előmelegítjük 160 C fokra, a zöldségeket pedig előkészítjük: a paradicsomokat négy részre vágjuk, kerámia tálba tesszük, majd mellédobjuk a megpucolt és vékonyra vágott fokhagymát, hagymát, a rozmaringot, utána meglocsoljuk olajjal, megszórjuk nádcukorral, és egy icipici curryporral. Betoljuk a sütőbe, és kb. 30 percig sütjük.

Ha a zöldségek megsültek, akkor mindenestül a turmixgépbe tesszük őket, ráöntjük a vizet és összeturmixoljuk. Ha van kimaradt zöldséglevesünk, mehet rá az is.

Hagyhatjuk darabosabban, vagy ha úgy szeretjük krémesebbre is turmixolhatjuk.

Ízlés szerint sóval, borssal, kis nádcukorral hangsúlyozzuk az ízeket. Resztelt parmezánnal és friss bazsalikommal megszórva tálaljuk.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago