A sóskakrémleves nyáron friss sóskából, télen pedig mirelitből bármikor könnyen és gyorsan elkészíthető. 

A savanykás ízvilágú, vitaminokban gazdag zöldség elkészítése nem igényel túl nagy tudományt, ám ha tehetjük, akkor friss sóskával dolgozzunk, hiszen a zsenge levelek nyersen és főzve is kitűnő aromát adnak az ételnek.

Van aki magában rágcsálja a savanykás leveket, mások inkább megfőzve levest, mártást, vagy főzeléket készítenek belőle. Mi maradtunk a levesnél, ám a jól megszokott tejfölös-tojásos változat helyett ezúttal egy különlegesebb, krémleves variációt mutatunk.

Sóskakrémleves 

30 dkg friss sóska
1 db zsemle
1 db tojás
1 kávéskanál finomra vágott vöröshagyma
4 dkg vaj
3 dkg liszt
1 dl tejszín
8 dl víz vagy 8 dl csontalaplé
ízlés szerint krisztálycukor

ízlés szerint só

Az átválogatott sóska szárait levágjuk, majd a megtisztított sóskát alaposan megmossuk. Tűzálló edénybe tesszük, majd hozzáadjuk a vajat és a vöröshagymát, és az egészet 5-6 percig pároljuk.

Amikor a sóska teljesen megfonnyadt, megszórjuk liszttel, összekeverjük, majd felendjük vízzel vagy csontlével. Sóval, cukorral ízlés szerint megszórjuk, majd 3 percig főzzük.

Ezután átpasszírozzuk vagy turmixoljuk. A tejszínt a tojássárgájával és 2-3 evőkanál levessel összekeverjük, majd folytonos keverés mellett a leveshez adjuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: