Levesek

Tradicionális vasárnapi húsleves

A vasárnapi és a nagycsaládi ebédek elengedhetetlen része a húsleves, aminek meg kell adni a módját, ha igazán ízletes, aranyló fogást szeretnénk készíteni. 

Minden országnak megvan a saját húslevese, és minden nemzet a sajátját tartja a legfinomabbnak. A magyar húsleves ízekben gazdag és aranyló színű, a hazai gasztronómia egyik alappilére, amelyről mindenkinek megvan a saját véleménye.

Legyen szó bármilyen levesről – akár baromfi, marha, vagy vadhús – szokásainkat szinte kivétel nélkül otthonról hozzuk, így ahány ház, annyi húsleves létezik a világon. A nagymamák receptjénél persze senki nem tud jobbat, de a miénkkel sem lőttök majd mellé.

Vasárnapi tyúkhúsleves

  • 3 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyem gyökér
  • 1 db karalábé
  • 1 db zeller
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 db hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek vegeta
  • só, bors

A megtisztított tyúkról a combot és a mellrészt félretesszük, ezek ugyanis nem szükségesek a levesbe. A többi részét kb. 5 liter hideg vízben felrakjuk főni, ha pedig felforrt, leszedjük a habját, majd ezután sóval és borssal ízesítjük.

Körülbelül fél óráig így főzzük a levest, közben pedig folyamatosan leszedegetjük a habját.

Ha letelt a 30 perc, akkor mehetnek bele az apróra vágott zöldéségek és a vegeta. Az egészet kis lángon addig főzzük így, míg a hús teljesen puha nem lesz.

Az igazán jó húsleves titka abban rejlik, hogy nagyon kis lángon, legalább 4-5 órán keresztül készítjük a levest, és odafigyelünk arra, hogy soha ne forraljuk erősen, ugyanis úgy zavaros lehet a végeredmény.

Ha a tyúkhúsleves elkészült, nincs már teendőnk, mint leszűrni, és készíteni hozzá egy kis finommetéltet. Ezt azonban érdemes mindig külön főzni, és külön is tálalni, máskülönben szétázhat a levesben.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago