Születésnapi kívánságra elkészítettünk egy eddig számunkra teljesen ismeretlen desszertet, ami nem más, mint a málnás-mascarponés habcsókrolád. A kiválasztás egy gasztro TV-műsort nézve és egyszercsak felkiáltva, „úúúúúúúúú, ilyet szeretnék” kinyilatkoztatással történt. Valljuk be, ennek nehéz ellenállni.
No, de térjünk a lényegre! A feladathoz átlagos főző- és sütő tudománnyal álltunk neki. Ez – csak hogy mindenki be tudja lőni – annyit jelent, nem okoz gondot fejből egy vizes piskóta elkésztése, de akár egy egyszerűbb receptből való sütés sem. Viszont nem tartozik a napi rutinba a kelesztés-dagasztás-gőz fölött kikeverés és a „hát amennyit felvesz” művészete.
A recept elkészítéséhez az alábbi youtube-videók nyújtottak segítséget:
https://www.youtube.com/watch?v=UXKmJ88YnnY
https://www.youtube.com/watch?v=33h_TcM4fMg&t=26s
https://www.youtube.com/watch?v=1ZY0GStmBsU
Ebből kettő egyforma, ugyanazt a receptet követi, de hát ez van, ha az ember túl akarja biztosítani magát. Az elkészített sütemény igazából a videók ötvözete alapján készült. Kezdjünk is neki!
A recept nagyon egyszerű (ezen mi egy picit a készítés közben módosítottunk):
Első lépésként kimértük a hozzávalókat, majd – hőlégkeveréses módban – 200 °C fokra melegítettük elő a sütőt.
A fehérjét és tojássárgáját óvatosan különválasztottuk. Figyeljünk arra, hogy a sárgája még véletlenül se keveredjen a fehérjébe, mert akkor – állítólag – nem lehet igazán keményre verni a fehérjét, gyerekként én ezt hallottam.
Elkezdtük rögtön a legmagasabb fokozaton keverni a fehérjét mindaddig, amíg kemény nem lett (mindvégig a habverő legmagasabb fokozatát kell használni). Ekkor elkezdtük adagolni hozzá a kristálycukrot, mi ezt kanalanként tettük.
Addig kell verni így tovább a habot, amíg fényes, kemény nem lesz, amíg a tálat lefelé fordítva a hab meg sem moccan.
Az interneten még egy pár receptet átolvastunk, és ezek alapján a „készség” ellenőrzésére szolgálhat, ha két ujjunkat egy kis krémmel a kettő között összesimítjuk. Ha nem érezzük a kristálycukor szemcséit, jók vagyunk. Az is jó lehet, ha egy késsel belevágunk a habba, és az szétnyílva marad. (Mi az ujj-próbát végeztük el.)
A kész habot egy megolajozott sütőpapírral kibélelt tepsibe egyengettük. Ne ijedjünk meg, elég kemény a hab, és így kicsit nehézkes volt az egyenletes elosztás elérése, ami végül nem is sikerült. Nagyjából széttrancsíroztuk a papíron.
Ezt követően megszórtuk a mandulaforgáccsal.
Először – ebben minden recept megegyezett – a habot 200 °C fokon 8 percig sütöttük, majd a hőmérsékletet vissza kell venni 160 °C fokra, és mi még 15 percig sütöttük (ha legközelebb készítjük, valószínűleg még 2-3 perccel tovább fogjuk a sütőben hagyni, mert jobban szeretjük a ropogósat). Amikor kivettük, akkor egy sütőpapírra borítottuk ki, ez kell majd a rolád-forma kialakításához. A vele együtt sült sütőpapírt rögtön lehúztuk róla, ami könnyen ment, majd hagytuk az egészet kihűlni.
A mascarponét kikevertük a porcukorral. A habverő és az a „rugós-tekercses” ikeás keverő a mi kezünkben nem szuperált, a végén simán villával és kanállal dolgoztuk ki a krémet. A kihűlt „tésztára” – nem túl könnyen – de megpróbáltuk egyenletesen elosztani a krémet. Mi kérésre málnát használtunk, azzal szórtuk meg a krémet.
A feltekerésnél, Mary Berry tanácsát követve, kezdésképpen betörtük egy kicsit a habcsókot, és a sütőpapír segítségével elkezdtük felhajtogatni. Mi még sosem csináltunk piskótatekercset sem, ennek ellenére a feltekerés működött.
Tádám, ennyi.
Nekünk, és persze a szülinaposnak is ízlett a rolád, legközelebb más töltelékkel fogjuk kipróbálni. Mary Berry belinkelt receptje a krémhez felhasználja a tojássárgákat, ami takarékos megoldás, bár mi sem pazaroltuk el, felhasználtuk a másnapi ebédhez levesbetétként.
Mindenkinek sok sikert az elkészítéshez, és jövünk még a „Megcsináltuk receptekkel”.
[sc name=”facebook” ]
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…