Ez a recept egy forró nyári délutánon született, amikor valami könnyű és frissítő tésztát szerettem volna készíteni, ami mégis telis-tele van ízzel. A citromos spagetti tökéletes választás volt, hiszen a friss citromlé és a parmezán sajt kombinációja egy könnyed, mégis ízletes fogást eredményezett. Azóta ez a tészta az egyik kedvencem lett, amit gyakran készítek, amikor egy gyors és ízletes ételre vágyom.
Hozzávalók
- 400 g spagetti
- 2 nagy citrom (héja és leve)
- 100 ml extra szűz olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 50 g frissen reszelt parmezán sajt
- Friss petrezselyem, apróra vágva
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Tészta főzése: Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet, és főzzük meg benne a spagettit az utasítások szerint, amíg al dente nem lesz. Szűrjük le, de tartsuk meg egy keveset a főzővízből.
- Szósz elkészítése: Amíg a tészta fő, egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és pirítsuk addig, amíg illatos lesz, de ne barnuljon meg.
- Citrom és tészta: Adjuk hozzá a citrom levét és héját a serpenyőbe, majd jól keverjük össze. Adjuk hozzá a főtt spagettit, és forgassuk össze a citromos olajjal. Ha szükséges, adjunk hozzá egy keveset a főzővízből, hogy krémesebb legyen a szósz.
- Tálalás: Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és keverjük hozzá a frissen reszelt parmezánt és az apróra vágott petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Azonnal tálaljuk, friss petrezselyemmel és extra parmezánnal díszítve.
Ez a citromos spagetti tökéletes választás egy könnyű nyári ebédhez vagy vacsorához. A friss citrom és az olívaolaj könnyedsége, valamint a parmezán sajt gazdagsága együtt egy ízletes és frissítő tésztát eredményez, amit könnyű elkészíteni és élvezni.