Egyszerű és gyorsan elkészíthető, illetve hamarabb előkészíthető ünnepi fogást ajánlunk karácsonyra, így több idő marad a családra, vendégekre és nem lesz senki hosszú időre a konyhába száműzve.
Mi magyarok köztudottan kevés halat fogyasztunk, a karácsonyi időszakban „javítjuk fel” egy kissé a statisztikát, ebben az időszakban a legtöbb helyen halászléként vagy második fogásként szerepel a menüben hal.
Pedig az íze mellett a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai miatt is érdemes gyakrabban fogyasztani.
A halakban található omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak fontosak a központi idegrendszer, a máj és a szem működésében.
A telítetlen zsírsavak egyes származékai segítenek a keringés, a vérnyomás, a véralvadás szabályozásában, de az öregkori szellemi leépülés esélye is csökken a gyakori halfogyasztók között.
A halhúsban található magas vitamintartalom (pl. A-, B1- és D-vitamin) kedvező hatással van az immunrendszerre.
Terhesség, szoptatás esetén a babára is jó hatással van, jobb intellektus, fejlettebb beszéd- és problémamegoldó készség jellemezheti ezeket a gyerekeket a későbbiekben.
És persze hagyomány is karácsonykor és újra megérezve az ízét el is döntjük minden alkalommal, hogy amúgy is többet fogunk halat enni…
Hozzávalók
halhoz:
- fél kg friss afrikai harcsafilé (vagy másmilyen halfilé)
- 4 ek finomliszt
- 1 csapott ek őrölt pirospaprika
- só
- 2 dl napraforgó olaj a sütéshez
kukoricasalátához:
- 1 db kukoricakonzerv
- 5 ek majonéz
- 1 ek mustár
- 2 ek tejföl
- 1 kisebb fej vöröshagyma kis kockákra vágva
- snidling, petrezselyem ízlés szerint – apróra vágva
Elkészítés
Saláta
A salátát már jóval előbb elkészíthetjük, így az ízek is össze tudnak érni a tálalásig – illetve nem kell aznap ezzel időt tölteni.
A kukoricakonzervet lecsepegtetjük.
A majonézt, mustárt, tejfölt összekeverjük.
Belekeverjük a kukoricát, hagymát és a snidlinget, petrezselymet és letakarva betesszük a hűtőbe.
Ízlés szerint lehet még beletenni főtt krumplit, főtt tojást, sajtot. Aki krémesebben szereti, tegyen bele kicsit többet a majonéz-mustár-tejföl keverékből.
Hal
Legjobb friss halfilét venni, ezt már csak sütni kell és elkerülhetjük a fagyasztott halaknál gyakran előforduló problémákat: nem enged ki, nagy része víz, szétesik sütés közben, ledobja a bundát magáról stb.
A halszeleteket szeletekre vágjuk és megsózzuk mindkét oldalukat.
A lisztet összekeverjük a paprikával, majd ebben megforgatjuk a halat.
Az olajat forróra hevítjük és néhány perc alatt aranybarnára sütjük benne a hal mindkét oldalát.
Papírtörlőre szedjük ki, amivel felitatjuk róla a felesleges zsiradékot.