Receptek

Paprikás lisztben sült hal majonézes kukoricasalátával

Egyszerű és gyorsan elkészíthető, illetve hamarabb előkészíthető ünnepi fogást ajánlunk karácsonyra, így több idő marad a családra, vendégekre és nem lesz senki hosszú időre a konyhába száműzve.

Mi magyarok köztudottan kevés halat fogyasztunk, a karácsonyi időszakban „javítjuk fel” egy kissé a statisztikát, ebben az időszakban a legtöbb helyen halászléként vagy második fogásként szerepel a menüben hal.

Pedig az íze mellett a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai miatt is érdemes gyakrabban fogyasztani.

A halakban található omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak fontosak a központi idegrendszer, a máj és a szem működésében.

A telítetlen zsírsavak egyes származékai segítenek a keringés, a vérnyomás, a véralvadás szabályozásában, de az öregkori szellemi leépülés esélye is csökken a gyakori halfogyasztók között.

A halhúsban található magas vitamintartalom (pl. A-, B1- és D-vitamin) kedvező hatással van az immunrendszerre.

Terhesség, szoptatás esetén a babára is jó hatással van, jobb intellektus, fejlettebb beszéd- és problémamegoldó készség jellemezheti ezeket a gyerekeket a későbbiekben.

És persze hagyomány is karácsonykor és újra megérezve az ízét el is döntjük minden alkalommal, hogy amúgy is többet fogunk halat enni…

Hozzávalók

halhoz:

  • fél kg friss afrikai harcsafilé (vagy másmilyen halfilé)
  • 4 ek finomliszt
  • 1 csapott ek őrölt pirospaprika
  • 2 dl napraforgó olaj a sütéshez

kukoricasalátához:

  • 1 db kukoricakonzerv
  • 5 ek majonéz
  • 1 ek mustár
  • 2 ek tejföl
  • 1 kisebb fej vöröshagyma kis kockákra vágva
  • snidling, petrezselyem ízlés szerint – apróra vágva

Elkészítés

Saláta

A salátát már jóval előbb elkészíthetjük, így az ízek is össze tudnak érni a tálalásig – illetve nem kell aznap ezzel időt tölteni.

A kukoricakonzervet lecsepegtetjük.

A majonézt, mustárt, tejfölt összekeverjük.

Belekeverjük a kukoricát, hagymát és a snidlinget, petrezselymet és letakarva betesszük a hűtőbe.

Ízlés szerint lehet még beletenni főtt krumplit, főtt tojást, sajtot. Aki krémesebben szereti, tegyen bele kicsit többet a majonéz-mustár-tejföl keverékből.

Hal

Legjobb friss halfilét venni, ezt már csak sütni kell és elkerülhetjük a fagyasztott halaknál gyakran előforduló problémákat: nem enged ki, nagy része víz, szétesik sütés közben, ledobja a bundát magáról stb.

A halszeleteket szeletekre vágjuk és megsózzuk mindkét oldalukat.

A lisztet összekeverjük a paprikával, majd ebben megforgatjuk  a halat.

Az olajat forróra hevítjük és néhány perc alatt aranybarnára sütjük benne a hal mindkét oldalát.

Papírtörlőre szedjük ki, amivel felitatjuk róla a felesleges zsiradékot.

Morvai Melinda

Recent Posts

Már nem elég a pörkölt éjfélkor: Így lett a gasztronómia a modern esküvők új főszereplője

A násznép fele gluténmentes, a másik fele a street foodra esküszik, a nagymama viszont hiányolja…

3 óra ago

Tetőtér-beépítés tervezése: Készítsd elő a terveket és engedélyeket a tavaszi startra!

Ahogy a hideg beáll, a legtöbb építkezés lelassul vagy le is áll. Sokan úgy gondolják,…

4 óra ago

Biztonságos, páramentes tárolás a kerti fémházban

A fém kerti házak a praktikum és a tartósság szinonimái. Robusztus kialakításuknak köszönhetően hatékony védelmet…

4 nap ago

Fúrás, csiszolás, darabolás: Por- és forgácsmentes barkácsműhely télen

A téli időszak ideális a beltéri barkácsprojektekhez, felújításokhoz és a régóta halogatott műhelymunkákhoz. Azonban a…

4 nap ago

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

3 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago