A pestós cukkinispagetti az utóbbi évek egyik legnépszerűbb diétás fogása, ami rengeteg friss, egészséges hozzávalót tartalmaz.
A zöldségspagetti remek alternatívája a hagyományos tésztának, a cukkini pedig tökéletes alapanyag, aminek ráadásul szezonja is van. Mivel a cukkinispagetti nem egy cukkinis tészta, hanem maga a tészta készül cukkiniből, kalória- és szénhidráttartalma sokkal alacsonyabb, így a diétázók is nyugodt szívvel fogyaszthatják.
A zöldségspagettihez szinte bármilyen feltét illik, akárcsak a hagyományos tészta esetében, kedvünk szerint rengetegféle módon szervírozhatjuk.
Pestós cukkinispagetti
2 nagy cukkini (70-80 dkg)
| 8-10 szál bazsalikom
2 evőkanál napraforgómag vagy fenyőmag
5 dkg parmezán sajt
2 dl olívaolaj
só
30 dkg koktélparadicsom
A bazsalikomleveleket robotgépben pépesre daráljuk az olajjal, a reszelt parmezánnal és a napraforgómaggal együtt. A paradicsomsokat megmossuk, kettévágjuk.
A cukkinit megmossuk, letöröljük, majd levágjuk a két végét. Hosszában vékonyan (kb. 3 mm) felszeleteljük, és a szeleteket szintén 3 mm széles csíkokra vágjuk. (Ha van otthon spirálozó, azzal is dolgozhatunk.)
A cukkinit forró, sós vízben 2 percig főzzük, majd leszűrjük és leöblítjük hideg vízzel. A pestóval összeforgatva, a félbevágott (nyers) koktélparadicsomokkal megszórva tálaljuk. Aki szereti, egy-két gerezd fokhagymát is tehet a pestóba, és egy kevés extra parmezánnal is megszórhatja még a tetejét. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ][/sc]