Receptek

Tavaszi borsóleves galuskával

A tavaszi borsóleves a zsenge borsótól lesz igazán finom, de egy kis galuska vagy tészta sem hiányozhat a levesből. 

Az édes, ropogós és zsenge zöldborsó nagyon ízletes nyersen és főzve, és nem csak főzeléknek, de levesnek is kiváló. Készíthetjük fűszerpaprikával vagy fehéren is, a lényeg, hogy friss petrezselyem és sárgarépa is kerüljön a borsó mellé.

Hozzávalók

3 ek napraforgó olaj
3 közepes db sárgarépa
0.5 kg zsenge zöldborsó
1 csokor petrezselyem
1 púpozott ek finomliszt
1.5 ek fűszerpaprika
2.5 l víz
150 g cukor
só ízlés szerint
ételízesítő ízlés szerint

A galuskához

1 bögre finomliszt (2.5 dl)
1 db tojás
só ízlés szerint
1 dl víz

A karikákra vágott répát olajon megdinszteljük, majd hozzátesszük a borsót és az apróra vágott petrezselymet. Kb 15 percig pároljuk együtt. Ha szükségesnek érezzük, akkor egy nagyon kevés vizet is aláöntünk.

Megszórjuk 1 ek liszttel és 1.5 ek pirospaprikával, majd összekeverjük. Pici ideig pirítjuk.

Ezután felöntjük vízzel, ételízesítővel megszórjuk, majd hozzáadjuk az összes cukrot. Az egészet puhára főzzük, közben pedig kóstolgatunk, nem-e kell utánfűszerezni.

A galuska hozzávalóiból közepesen kemény nokedli tésztát keverünk, és vágódeszkáról vizes késsel a levesbe szaggatjuk. Kész is a tavaszi borsóleves, jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago