Receptek

Világklasszis csöröge: fánkkal búcsúztattuk a farsangot

Bár már a farsangi szezon utolsó napján járunk, egy kívül ropogós, belül pedig pihe-puha csöröge az év bármelyik időszakában jól tud esni. 

Szalagos fánk, túrófánk, amerikai fánk, csöröge. A fánk a farsang legnépszerűbb étele, ám szerintünk nem kell farsang ahhoz, hogy egy finom fánkot elkészítsünk.

Noha számos fánkfajta létezik kerek e világon, ezúttal a csörögére esett a választásunk, el is mondjuk miért: a különleges rombusz alakú finomságot sokkal egyszerűbb és gyorsabb elkészíteni, mint gömbölyded társait, hiszen se dagasztani, se keleszteni nem kell, és úgy általánosságban sincs vele nagy gond.

Hozzávalók

40 dkg liszt
0.5 tasak sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg cukor
10 dkg margarin
2 db tojás
1 csipet só
3 ek tejföl
olaj

A kimért lisztet és margarint egy keverőtálba rakjuk, majd a kettőt összemorzsoljuk. Egészen addig csináljuk míg a margarint kis morzsákra szét nem szedtük.

Ha ezzel megvolnánk, hozzátesszük a cukrot, a vaníliás cukrot, a szódabikarbóná és a sütőport, majd beleütjük a két tojást is.

Elkezdjük az egészet összedolgozni, és menet közben hozzátesszük a tejfölt is. A tésztát egészen addig gyúrjuk, míg össze nem áll az egész (a tészta elválik az edény falától).

Belisztezett gyúródeszkán kiterítjük a tésztát, és 1.5-1 cm vastagságúra kinyújtjuk.

A tésztába derelyevágóval rombusz alakot vésünk, melyek közepét kicsit kivágjuk, és a videóban is látható módon átcsavarjuk a tészta széleit a lyukon. Időközben az olajat is elkezdjük hevíteni.

Ha elég forró az olaj, mehetnek bele a fánkok. Ha elkészültek a puffancsok, kiszedjük őket az olajból, lecsöpögtetjük, és porcukorral meghintjük. Jó étvágyat kívánunk!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago